Sotji-spelens mest OSannolika historia

1 av 3 | Foto: AP
Angelica och Gary di Silvestri.
SPORTBLADET

SOTJI. Äkta paret Gary di Silvestri, 46, och Angelica Morrone di Silvestri, 48, blev medborgare i Dominica efter ett välgörenhetsprojekt.

Nu är de det exotiska landets första representanter i vinter-OS.

– Vi tänkte ”Äh va fan, det är en möjlighet, vi tar den”, säger Gary di Silvestri.

Det är en minst sagt fascinerande story som ligger bakom detta OS-öde.

Gary di Silvestri, som är född i USA, var tvåfaldig mästare i brottning vid Monsignor Farrell High School i Staten Island, men en dag när han blev skjutsad av sin pappa var olyckan framme.

En mötande förare var alkoholpåverkad och krocken var oundviklig. Gary hade glömt att sätta på sig säkerhetsbälte och konsekvensen blev förödande.

– Jag flög rakt igenom vindrutan, berättar han.

Trots två dygn i koma och två veckor på sjukhus klarade han sig mirakulöst utan livshotande skador. Men den tänkta brottningskarriären var över.

Började satsningen sent

Så småningom valde han att bli utbytesstudent i Italien, där han vid universitet i Rom träffade sin blivande fru. 1990 gifte han sig med Angelica Morrone di Silvestri.

Medan Gary inledde en karriär som finanshaj började både han och frun så sakteliga att åka skidor, mest på skoj. Men inte förrän båda hade passerat 30-årsstrecket blev satsningen seriös.

– Vi började åka för 15 år sedan, på väldigt låg nivå. Men ju mer tid vi la ner på skidåkningen, desto mer älskade vi det, säger Angelica.

I dag bor paret i skidnästet Canmore, Kanada, men representerar i OS Dominica i Västindien, en nation som knappast är förknippad med vintersport.

Blir landets första vinterolympier

Låter det snurrigt? Anledningen är att paret för åtta år sedan gästade Dominica medborgarskap och tackade ja.

Landet har genom åren haft sex deltagare i sommar-OS, men aldrig i vinter-OS så när de insåg att de kunde bli historiska satte de igång hårdträningen på allvar.

Först i december lyckades båda inom en veckas tid klara OS-kvalgränsen.

– En bruten skida hade inneburit slutet. Men nu har vi nått målet vi drömde om.

”Härlig känsla”

Angelica Morrone di Silvestri tävlar den i dag i tio kilometer klassiskt. I morgon efter är det makens tur i 15 kilometer klassiskt.

Men det viktigaste för paret är inte framskjutna placeringar, det är att överhuvudtaget vara här.

– Vi har i princip haft två månader på oss att greja vad folk gör på två år. Det har varit en kraftansträngning, men vi fixade det till slut. Det tog ett tag att låta det sjunka in, men det är en härlig känsla, säger Gary di Silvestri.

ARTIKELN HANDLAR OM