Tappade 10 kilo – under tuffa året

Miller förlorade sin bror och har gått igenom en vårdnadstvist – nu går han för OS-guld

Foto: AP
Bode Miller.
SPORTBLADET

KITZBÜHEL/SOTJI. Han har förlorat sin bror, gått igenom en vårdnadstvist och tappat 10 kilo det senaste året.

Nu är alpinvärldens rockstar Bode Miller i Sotji för att kamma hem nya OS-medaljer, 36 år gammal.

– Om jag åker på topp tror jag definitivt att jag kan vinna några medaljer, säger stjärnan till Sportbladet.

Skylten är grön när han går i mål och klockan visar en ledning på nästan en sekund. Men Bode Miller kan inte fira. Inombords vill han bara försvinna.

Den amerikanska stjärnan tog en timeout från skidåkningen i fjol för att återhämta sig från sin knäskada. Nu är han tillbaka på allvar och leder Kitzbühels prestigefulla och krävande störtlopp.

Men Miller vet att det inte kommer att hålla för seger.

Det gör det inte heller.

Aksel Lund Svindal slutar tvåa och hemmaåkaren Hennes Reichelt vinner. Miller får nöja sig med tredjeplatsen och trots att det är hans bästa placering för säsongen i störtlopp är han inte nöjd. Inte ens nästan.

– Jag gjorde ett misstag. Det var nästan så att jag inte fullföljde loppet efter det. Man ska alltid fira när man kommer i mål i Kitzbühel, men jag kände mig riktigt värdelös. Det krossar ens hjärta som skidåkare när det är din chans, säger Miller och drar inte på mungiporna en enda gång när Sportbladet träffar honom efter loppet.

Hittades död

36-åringen har varit med länge och historierna om honom är många. Han har vunnit den totala världscupen två gånger och har tagit fem OS-medaljer, varav ett guld i superkombination, under sin karriär.

Han har också beskrivits som oseriös, dryg och lat, med en livsstil som en rockstjärna. Men det senaste året har inte varit helt lätt för Bode.

I april i fjol hittades hans yngre bror, snowboardstjärnan Chelone Miller, 29, död i en bil efter ett epilepsianfall.

– Han älskade livet mycket. Det gjorde honom enkel att älska och umgås med. Jag kommer att sakna honom mycket, sa Miller efter tragedin.

Under timeouten har stjärnan även genomgått en vårdnadstvist om sin tio månader gamla son som han kallar Nate, men ex-flickvännen Sara McKenna kallar Sam. Vårdnadstvisten har pågått sedan innan sonen var född, men i december kom ex-paret överens om delad vårdnad.

”Verkar inte påverka mig”

Nu reser Miller runt på världscupcirkusen med sonen och beachvolleybollspelande frun Morgan Miller i sin husbil där han, precis som vanligt, också bor.

Året borta från skidåkningen har dock satt sina spår. Både på insidan och utsidan. Miller har gått ner 10 kilo och enligt landslagskompisen Steven Nyman har det gjort stjärnan långsammare.

Miller själv håller inte med.

– Jag känner mig bra på skidorna. Det verkar inte påverka mig i glidpartierna mycket alls. Det är misstagen som verkar påverka mig. Jag är förmodligen fortfarande en av de tio tyngsta på världscupen, säger han när Sportbladet frågar hur viktnedgången påverkar hans skidåkning.

”Var svårt för mig”

Men det är inte bara vikten som förändrats under timeouten. Inför förra säsongen beslutade Internationella skidförbundet FIS att öka skidornas svängradie för att minska skadorna, vilket gjorde de nya skidorna längre och bredare.

– Jag börjar komma till rätt plats och har rätt ut problemen med materialet. Men året borta var såklart svårt för mig. Jag försöker komma ikapp de som haft en extra säsong på sig att anpassa sig till materialförändringarna som blivit, säger Miller.

Stjärnan har visat att han kommer att bli att räkna med i OS. Trots att han själv var besvikelsen i Kitzbühel har han höga förhoppningar och förväntningar på OS.

– Just nu känner jag mig bra. Jag har generellt sett tillräckligt hög fart för att vinna de flesta lopp jag är med i. Men på tävlingsdagen måste du leverera och inte göra misstag och det verkar vara en riktig utmaning för mig. Speciellt de dagar då jag är extra peppad och vill göra allt jag kan. Varje gång jag vill göra allt jag kan verkar det som att misstagen kommer från ingenstans.

Hur ser du på dina chanser?

– Jag hoppas så klart att jag kan få till min bästa skidåkning på OS och om jag gör det tror jag definitivt att jag har farten att vinna några medaljer.

”Mindre nervös”

Att han har farten visade han direkt på första störtoppsträningen i Sotji. Miller var snabbast av alla i den tuffa backen.

– Tyvärr får man inte medaljer för träningsåk, säger 36-åringen som hoppas att erfarenheten inte ska vara till hans nackdel.

– Jag tror att det kan vara ett hinder att vara på ditt femte OS med 400 och något VM bakom dig. Jag blir mindre nervös och mindre upphetsad. Men jag är mycket mer fokuserad och hoppas att det är till min fördel, säger han.

Trots att fem OS har gjort honom mindre taggad – lita på att Miller inte kommer att vara nöjd om han lämnar Sotji utan medalj.

ARTIKELN HANDLAR OM