OS-genrepet – i träningströjorna

”Jag har aldrig kört en match på det här viset”

Foto: STEFAN MATTSSON
SPORTBLADET

SOTJI. Bara tre dagar kvar till premiären.
Då genrepade Damkronorna i träningströjor och utan matchklocka.
– Jag har aldrig kört en match på det här viset, säger målvakten Valentina Lizana Wallner.

SOK (Internationella olympiska kommittén) tillåter inga regelrätta träningsmatcher inför turneringen. För att komma runt det valde Sverige och Schweiz att hitta en egen lösning. Det var en minst sagt annorlunda träningsmatch. Lagen hade inga matchtröjor, de spelade 3x25 minuter rullande tid och utan matchklocka och officiell statistik.

I stället för matchtröjor använde de båda lagen sina träningsströjor. Sverige hade hälften gula och hälften blå, Schweiz röda och vita, och i vissa byten var det fyra olika färger inne på isen.

”Lite förvirrande”

Rörigt, minst sagt.

– Ja, det var lite förvirrande när man plötsligt såg fyra olika färger på isen, säger Lizana Wallner.

– Man hade ingen aning om vad klockan stod på och hur långt det var kvar på utvisningen. Det kändes lite annorlunda, säger hennes kollega Kim Martin Hasson.

Men de svenska spelarna valde ändå att se träningsmatchen mot Schweiz, som Damkronorna vann med klara 5–1, som något positivt:

– Visst, det var lite annorlunda, men det var samtidigt bra för oss att träna på att hålla reda på varandra och hålla reda på bytena, säger Lizana Wallner.

Kim Martin Hasson:

– Det blev ändå en match ut av det. Även om det kändes som Schweiz la av lite efter att vi hade gjort några mål. Det brukar vara jämnare och tuffare matcher.

ARTIKELN HANDLAR OM