Hyllad Plusjenko slagen av Hanyu

SPORTBLADET

Han kom, han höll, han förtjusade.

Jevgenij Plusjenko gjorde allt han kunde.

Utom att vinna.

Yuzuru Hanyu visade varför japanen är världsetta.

Ni kan väl storyn vid det här laget. Rysslands kelgris siktar på att bli konståkningens främsta olympier genom tiderna. På hemmaplan. I sitt sista OS.

Han tog silver 2002, guldet 2006 och silver igen 2010.

Backa bandet några månader och knappt någon vågade tro att Plusjenko skulle hinna bli återställd efter sina skador och hitta formen tid för att nå Sotji.

Nu är han där.

Och ingen behöver tvivla längre.

Krokben av Hanyu

31-åringen levererade direkt när lagtävlingen inleddes med herrarnas korta program på torsdagskvällen, svensk tid. Braksuccé? Nja, för ett sådant lade Hanyu effektivt ett krokben som sista startande. Hanyu, en tonåring från Sendai som flyttade till Kanada redan som elvaåring för att ge konståkningen allt, drämde till med ett lysande nummer.

Domarna var med på noterna.

97,98 poäng gav honom segern och Japan ledningen i lagtävlingen.

När sifforna lästes upp och samtidigt lyste på jumbotronen satte publiken sitt taktfasta "Rossija, Rossija, Rossija" i vrångstrupen. Men ändå och trots allt: Plusjenkos 91,39 och andra plats var ett rungande besked om att veteranen blir att räkna med nu när han dansar till sin olympiska svanesång.

– Det var verkligen svårt, tro mig när jag säger att det är svårt att åka ett OS på hemmaplan eftersom så många är här och väntar på något otroligt, sade Plusjenko.

”Jag är glad”

Han gjorde inga direkta misstag. Tvärtom, han satte hoppen och piruetterna.

– Du måste koncentrera dig. I dag var det svårt. Jag tycker att jag åkte riktigt bra, men jag måste kämpa ett par dagar till. Jag är nöjd med allt. Äntligen fick jag till ett felfritt program. Jag gjorde min kvadrupel toeloop-trippel toeloop, så jag är glad.

Ryssen möttes av enorma applåder.

– Ibland hjälper det, men i dag blev jag lätt snurrig när ljudet kom från alla håll. Men det är mitt fjärde OS, så det var roligt. Det är något nytt för mig.

Lagtävlingen fortsätter på lördag med korta isdansen, damernas korta program och fria paråkningen. Medaljerna fördelas på söndag efter det fria programmet för damer och herrar samt den fria isdansen.

FAKTA

Lagtävl, korta programmet, kval (herrar)

1) Yuzuru Hanyu, Japan, 97,98 p, 2) Jevgenij Plusjenko, Ryssland, 91,39, 3) Patrick Chan, Kanada, 89,71, 4) Yan Han, Kina, 85,52, 5) Florent Amodio, Frankrike, 79,93, 6) Peter Liebers, Tyskland, 79,61, 7) Jeremy Abbott, USA, 65,65, 8) Jakiv Hodorozja, Ukraina, 60,51, 9) Matthew Parr, Storbritannien, 57,40, 10) Paul Bonifacio Parkinson, Italien, 53,94.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM