"De närmsta veckorna är vi alla svenskar"

Dansk statskanal väljer Sveriges sida i OS-kriget

SPORTBLADET

OS-kriget mellan Norge och Sverige går vidare. Nu får vi oväntad hjälp från våra grannar i söder.

– Våra svenska grannar är betydligt bättre och därför håller på vi dem, säger Nanna Bernth på Danmarks radio.

Detta mästerskap är inget undantag. Sverige och Norge fortsätter sitt "krig" mot varandra. Skillnaden är att Danmark har valt att hålla på Sverige.

Det är i en reklamfilm som har visats i kanalen DR3 de senaste dagarna som danskarna väljer svenskarnas sida. I videon spelas vackra och historiska OS-bilder upp och den slutar med "och de närmaste veckorna är vi alla svenskar".

- Vi gör det roligare för oss själva. Det är inte bara i OS som Danmark inte sticker ut. Vi måste bara erkänna det, säger Nanna Bernth, creative director på Danmarks Radio till vg.

Att danskarna väljer just den svenska sidan är enligt Bernth för att hon tror att svenskarna behöver mer stöd än norrmännen under OS.

– Eftersom norrmännen är så bra tänkte vi att vi skulle luta oss lite på svenskarna, för att få känslan av att vara en del av de olympiska spelen. Svenskarna behöver det mer än norrmännen, säger hon.

Ingen medalj sedan 1998

Bernth erkänner att danskarna inte är så bra på vintersporter. Danmark har nämligen inte tagit en enda medalj i vinter-OS sedan silvret i curling 1998.

– Vi är väldigt medvetna om att vi inte är så bra på vintern. Våra svenska grannar är betydligt bättre och därför håller vi dem, säger Bernth.

ARTIKELN HANDLAR OM