”Det är ett viktigt ställningstagande”

SPORTBLADET

SOTJI. Anja Pärson är på plats i Sotji.

Och förre OS-hjältinnan har inga problem att kritisera de ryska antigaylagarna.

– Det är ett viktigt ställningstagande för Sverige, säger hon.

Anja Pärson berättade om sitt livs stora kärlek Filippa i sitt sommarprat förra sommaren. Samtidigt sa 32-åringen att hon inte tänkte vara något språkrör för hbt-frågor.

– Gör mig inte till en ikon. Jag är jag, Anja. Gör mig inte till en symbol för era åsikter eller en avbild för vad jag ska representera, sa hon då.

”Bra att diskutera det”

Men nu när OS går i Ryssland är Pärson inte rädd för att kritisera de ryska anitgaylagarna. 

– Jag håller inte med dem och jag tror att många andra inte håller med. Men det är bra att diskutera det, säger hon till AP och fortsätter:

– Det är ett viktigt ställningstagande för Sverige att jag inte låter någon välja hur jag ska leva mitt liv – och det är därför jag är här och det är därför jag gör det här.

”Måste ta mer kontroll”

Pärson, som är på plats i Sotji och kommer att vara expert i Viasat under spelen, förstår att de aktiva vill fokusera på tävlingen och inte på allt runtomkring.

– Jag tycker att det som måste göras är att IOK tar mer kontroll över landet som har OS. När du kommer hit och ser alla byggnader och uppoffringar förstår du att massa saker pågår.

Pärson fick sonen Elvis för två somrar sedan. Han är inte med i Sotji nu, men kommer nästa vecka.

– Barn ger dig något varje dag. Jag gillar det verkligen. Det handlar bara om att varje dag hitta lugnet md dig själv. Att inte jobba gör mycket. Man har tävlat så många år, det tar tid för allt att landa i huvudet, säger Pärson om sitt nya liv.

ARTIKELN HANDLAR OM