”Ärligt talat, OS har alltid varit lite gay”

Nya kampanjen redan en succé

SPORTBLADET

Idrottare protester i upprop och företag sympatiändrar sin logga till regnbågsfärger i protest mot Rysslands antigay-lagar.

I Kanada nöjer man sig med att konstatera att OS ärligt talat alltid har varit lite gay.

Det är Canadian Institute of Diversity and Inclusion som står bakom den nya kampanjfilmen som redan gör succé på internet. Institutet jobbar för jämställdhet på Kanadas arbetsplatser och har efter två dagar över 1,3 miljoner tittare på sin kampanjfilm kring OS på Youtube.

52 idrottare säger ifrån

I filmen ses två rodelåkare göra sig redo för start med sluttexten:

”Spelen har alltid varit lite gay. Låt oss kämpa för att de ska förbli det”.

Kampanjen är den senaste av många där fokus sätts på Rysslands uppmärksammade antigay-lagar. Vid friidrotts-VM förra sommaren protesterade svenska höjdhopparen Emma Green Tregaro genom att måla naglarna i regnbågsfärger och inför vinter-OS är fotbollsmålvakten Hedvig Lindahl en av 52 OS-idrottare som sagt ifrån.

Förbjuder propaganda

Lagarna förbjuder propaganda för homosexualitet.

– Vi har ingen lag mot otraditionella sexuella aktiviteter. Vi har en lag mot propaganda för homosexualitet och pedofili. Jag vill understryka det. Propaganda riktad mot barn. Det är helt olika saker – en lag mot något eller en lag mot propaganda för den saken, säger presidenten Vladimir Putin enligt The Guardian.

ARTIKELN HANDLAR OM