Vladislav Tretjak tände OS-elden

”Vackert och klassiskt gjort”

SPORTBLADET

Det var en hemlighet in i det sista.

Ryska ishockeymålvakten och trefaldige OS-guldmedaljören Vladislav Tretjak, 61, fick äran att tända den olympiska elden i Sotji.

– Vackert, klassiskt gjort och nu är elden tänd. Jag skakar nu när vi sett OS-elden komma farande, konstaterar Anja Pärson i TV3.

Vem skulle tända den olympiska elden?

Spekulationerna och ryktena har varit många och ivriga – men en sak var klar inför det pampiga skådespeleriet på Fisjt Arena: det skulle inte bli president Vladimir Putin.
Putin förklarade i veckan att han inte var inblandad i vem som skulle tända OS-elden, utan att organisationen i Sotji hade ansvaret.

– Vi har många fantastiska idrottsmänniskor som är världsberömda och jag tänker inte lägga mig i den processen, sade Putin i veckan.

Påstådd kärleksaffär

Ett rykte som figurerat oftare än andra har varit förre elitgymnasten Alina Kabajeva, som också sedan flera år tillbaka påstås haft ett förhållande och ett kärleksbarn med den ryske presidenten.
Andra som i förhandstipsen, enligt TT, varit aktuella för uppdraget var sexfaldiga OS-guldmedaljösen i skridsko, 74-åriga Lidia Skoblikova och första kvinnan i rymden, Valentina Teresjkova, 76.

Klockan 19.55 fick vi svaret.

När hemlighetsmakeriet var över vandrade en efter en av ryska sportstjärnor in på mäktiga arenan.

Och ja, Kabajeva fanns med i den uppställningen.
I tur och ordning fördes elden över och tändes av tennis-stjärnan Maria Sjarapova, stavhopperskan Jelena Isinbajeva, förre brottaren Alexander Karelin, Alina Kabajeva, förre konståkerskan Irina Rodnina och till sist ishockeymålvakten och trefaldige OS-guldmedaljören Vladislav Tretjak.

”De hade en konflikt”

61-årige Tretjak blev 1989 den första ryska hockeyspelaren att väljas in i NHL:s Hall of Fame.

Målvaktslegendaren sprang tillsammans med Rodnina de sista meterna, ut från arenan och till medaljtorget där de skapade en maffigt eldavslutning.

– Kul att det var två, jag tror det kommer bli en skola framöver. Och jag är så pass gammal att jag kommer ihåg båda två. Tretjak var i särklass en av de bästa hockeymålvakterna och gemensamt är att de hade en konflikt med Sovjetunionen. Tretjak lade av i förtid eftersom han inte fick bli proffs i NHL och Rodnina låg också i ständig konflikt. Nu har Ryssland omfamnat dem igen, säger journalisten och Rysslandskännaren Malcolm Dixelius i TV3.

FAKTA

Eldtändare i OS

Här är de damer och herrar som tänt elden vid de senaste olympiska spelen:
2012 i London: sju brittiska tonåringar tänder tillsammans, i avsikt att "inspirera en hel generation".

2010 i Vancouver: Wayne Gretzky (ishockey), Steve Nash (basket) och Nancy Greene (alpint). Även Catriona Le May Doan (skridsko) fanns på plats och var redo, men fick aldrig vara med och tända elden på grund av ett tekniskt fel.

2008 i Peking: Li Ning (gymnastik).

2006 i Turin: Stefania Belmondo (skidor).

2004 i Aten: Nikolaos Kaklamanakis (segling).

2002 i Salt Lake City: USA:s ishockeylag från "mirakelsegern" i Lake Placid 1980. (TT)

ARTIKELN HANDLAR OM