Snowboardlandslaget har gjort allt rätt

Flinck: Nu saknas bara en medalj

SPORTBLADET

SOTJI. Resultat, tillgänglighet, ärlighet, galenskap…

Snowboardlandslaget har gjort allt rätt så här långt.

Nu saknas bara en medalj.

Och sen kan det nog bli lite rock’n’roll i kungahuset.

Sportbladets Johan Flinck.

Olle Danielsson, sportchef – eller head coach som de säger här – för snowboardlandslaget kom fram till mig en stund in på pressträffen i tisdags, där vi träffades för första gången, och undrade:

– Hur ska vi göra för att få ut vår sport i media?

Jag hade mycket annat i huvudet där jag stod och väntade på att få snacka med Sven Thorgren så jag hade inget bra, samlat svar där och då.

Men ett dygn senare hade jag kommit fram till att det där behöver inte Danielsson några tips och råd om.

För han och hans tvåmanslandslag i OS har gjort allt rätt för att maximera den så viktiga medietiden för sin lilla, och för många svårbegripliga, sport som snowboardens slopestyle är.

Det hade redan börjat före den där pressträffen. Ingen i den svenska presskåren kom in i OS-byn där pressträffen skulle hållas och vi var allihop rädda att missa vår enda chans att få prata med åkarna före fredagens OS-premiär. Men då gick istället Thorgren & Co helt enkelt ut ur OS-byn och träffade oss utanför den så heliga ackrediterade zonen.

Svårare behöver det liksom inte vara.

Kastade sig ut på förbjudet område

Sedan berättade Thorgren och lagkompisen Niklas Mattsson att man hade åkt upp på en bergstopp efter träningen dagen före och kastat sig ut på förbjudet område utan lavinsändare för att ”åka puder”. Bra rubrik 1: ”Förbjudna, galna träningen – ’Det var rätt farligt’.”

Sedan berättade 19-årige Thorgren att han hade gått emot storstjärnan Mark McMorris i ”bankriget” och stoppat fler ändringar. Han menade också att konkurrenterna som gnällde var fegisar. Bra rubrik 2: ”De är lite rädda”.

Nästa dag hoppade legendaren Shaun White av slopestyletävlingen med förklaringen att skaderisken var för stor. Jag ringde Danielsson (vi får nämligen inte kontakta åkarna inne i OS-byn) för att fråga vad det betydde för Thorgrens guldchanser. Danielsson svarade välformulerat och en timme senare mejlade han, helt opåkallat, över en ljudfil(!) där Thorgren kommenterade Whites avhopp och antydde att han inte trodde på amerikanens förklaring. Guldfavoriten Maxence Parrot gick ett steg längre och hånade White på twitter. Bra rubrik 3 och 4: ”Thorgren tror inte på stjärnans förklaring” och ”Hånad av rival”.

Helt rätt, handlar om resultat!

Där på pressträffen sa Danielsson också, direkt efter sin egen fråga om hur man ska nå ut i media:

– Jag vet att det handlar om resultat i första hand.

Helt rätt! Det fick vi också två dagar senare i kvalet när Thorgren med ett topprestation redan i första åket tog en direktplats i finalen.

Men inte utan en ny bra rubrik sedan han berättat att han knäckte sin bräda i sista träningsåket just före start. Bra rubrik 5: ”Till final – efter drama.”

Sven Thorgrens mamma Margareta utsågs häromdagen till ny informationschef för svenska hovet. Jag har ingen aning om hur mycket hon har ”medietränat” sin son men jag förutsätter att om man jobbat med medier, PR och information på stora företag i många år och har en 19-årig son som är världsstjärna inom sin sport och ska köra sitt första OS så borde man gett en del tips och råd.

Och om vi förutsätter det så kanske våra hovreportrar kan få det roligare framöver.

Annars kan ju hovet alltid anställa Olle Danielsson på ett hörn. Han verkar ha en omedveten fallenhet för hur en medieslipsten ska dras.

Ge oss en bra rubrik

Nu begriper jag också att Thorgren och Danielsson haft perfekta förutsättningar för att få sitt mediala utrymme. Slopestyle är först ut i ett OS som vi laddat för i fler veckor nu och bara längtar efter ska komma i gång. Många av våra största medaljhopp är inte ens på plats i Sotji ännu. Hade Thorgren i stället tävlat under andra OS-veckan när Tre Kronors öde ska avgöras, Hellner och Olsson jagar medaljer och Hansdotter och Myhrer ska inleda sina OS… ja då hade det nog krävts medalj av Thorgren för att få en bra rubrik.

Men det är inget snack utan att snowboardlandslaget utnyttjat tillfället som bjudits.

Ge oss nu en bra rubrik 6:

”Svensk drömstart på OS – Thorgren tog medalj i morse”.

ARTIKELN HANDLAR OM