Norska laget i tårar efter målgången

”Det har varit en chock och tragisk situation för hela laget”

1 av 8 | Foto: TT OCH PONTUS ORRE
SPORTBLADET

Sotji/Stockholm. Hela norska laget föll i gråt efter ett dramatiskt skiathlonlopp.

Efter gårdagens dödsbesked blev medaljmissen för mycket för Therese Johaug som brast ut i tårar och tröstades av gråtande landslagskollegor.

– Det har varit otroligt tufft för alla i norska truppen, säger Johaug till Sportbladet.

Det är ett norskt skidlandslag som under gårdagens skakades av beskedet att Astrid Jacobsens bror och träningskamrat avlidit.

Och det märktes efter Marit Björgens guld i skiathlon i dag. De norska åkarna bar sorgeband i spåren i dag.

– Mina fantastiska tjejer. Ni är min styrka, i vått och torrt. Tack för sorgebanden. Jag är evigt tacksamt, oavsett om det blir medalj eller inte, skrev Jacobsen på Twitter under loppet.

Therese Johaug låg i täten men tappade sin pallplats till Heidi Weng. Efter målgången bröt Johaug ut i tårar i målfållan och tröstades av landslagskollegan, tillika guldmedaljören, Marit Björgen.

Även Heidi Weng och Kristen Störmer Stiera anslöt gråtandes för att kramas och erbjuda sin tröst.

Tårarna följde med upp på prispallen.

”En tung dag”

– Det känns som att det har drabbat hela truppen. Vad jag har förstått så var brodern en vän till många i truppen. Och det har varit en chock och tragisk situation för hela laget, säger Viasats expert Per Elofsson.

När Sportbladet mötte upp Johaug efter loppet berättade hon om de blandade känslorna.

– Det har varit otroligt tufft för alla i norska truppen. Vi fick det tragiska beskedet i går. Det är många tankar som snurrar när något sånt här händer. Vi pratade mycket med Astrid, att vi skulle tävla för henne och hennes bror. Det tycker jag vi gjorde allihop, säger Johaug till Sportbladet.

”Åkte för Astrids bror”

Även Björgen var tagen i den mixade zonen.

– Det var en oerhört tuff dag i går. Men Astrid ville gärna att vi skulle åka och det gjorde vi. Tankarna går till Astrid och hennes familj. Det är oerhört tragiskt. Vi åkte för Astrids bror i dag, säger Marit Björgen till tv-kanalen.

Norske landslagstränaren Egil Kristiansen är imponerad av sina åkare.

– Det säger ganska mycket om tjejerna. I går var en tung dag och i dag tänkte vi att vi verkligen skulle trycka till. De klarade av att nollställa sig, säger norske landslagstränaren Egil Kristiansen.

Silvermedaljören Charlotte Kalla fick dödsbeskedet i morse.

– Jag visste ingenting innan jag kom till vallaboden i dag. Det var mycket känslor före loppet. De är goda vänner till mig. Jag visste inte hur jag skulle hantera det. Jag försökte fokusera på loppet, för det är vad vi måste göra. Om de vill prata är jag absolut där för dem, säger Kalla som fortsätter:

– Jag har fått många frågor och... Ja... det ger verkligen perspektiv.

Följ oss också på sociala medier - #OSbladet. Se reportrarnas bilder bakom kulisserna.

ARTIKELN HANDLAR OM