”Tidig medalj är mycket positivt”

Drömstart på OS – då brukar medaljerna regna in

SPORTBLADET

SOTJI. OS-silver direkt till Charlotte Kalla.

Då blir det svenskt medaljregn i OS visar historien.

– Det vet vi av erfarenhet att en tidig medalj är mycket positiv för hela truppen, säger SOK:s sportchef Anders Wiggerud.

Charlotte Kalla gav Sverige en drömstart i OS med sitt silver i skiathlon.

En drömstart som betyder oerhört mycket för hela svenska truppens OS.

– Det vet vi av erfarenhet att en tidig medalj är mycket positiv för hela truppen. Det blir ett härligt go i laget och pressen släpper lite på de som har höga förväntningar på sig att ta en medalj här, säger SOK:s sportchef Anders Wiggerud.

Han har koll på läget, ”Wiggen”. Historien visar nämligen att en tidig svensk medalj i spelen nästan alltid betyder svenskt medaljregn i resten av OS.

Sportbladet har tittat tillbaka på de fem senaste vinterspelen.

De två senaste, Vancouver och Turin, är Sveriges två bästa genom tiderna och redan på tredje respektive fjärde tävlingsdagen tog vi då guld genom Charlotte Kalla respektive de båda teamsprintlagen. I Vancouver åkte vi hem med elva medaljer, varav fem guld, vilket bara överträffats av de 14 medaljerna (sju guld) i Turin.

I andra ändan på skalan hittar vi Salt Lake City, Nagano och Lillehammer.

Dröjde åtta dagar

I fiaskospelen i Nagano dröjde det till åttonde tävlingsdagen innan curlingdamerna mäktade med ett brons och sedan tog det aldrig någon fart utan slutade med blott två silver och ett brons – Sveriges näst sämsta vinter-OS genom tiderna.

I Lillehammer 1994 gick Sverige medaljlöst till den nionde dagen när Pernilla Wiberg slog till med guld i kombinationen. Sedan fixade visserligen Salo och Foppa ett klassiskt guld i hockey också men det blev inte mer än tre svenska medaljer totalt.

Salt Lake City är väl lite undantaget som bekräftar regeln här: Magdalena Forsberg tog ett brons redan på tredje tävlingsdagen och det slutade visserligen med sju svenska medaljer men inga guld och spelen lyfte aldrig riktigt för svensk del. Och ska vi vara ärliga var Magdas brons, som blev två brons till slut, en besvikelse sett till förväntningarna på skidskyttedrottningen som var så överlägsen annars.

Nu sitter vi alltså här med ett silver redan efter att OS andra tävling är avgjord. Så det är alltså bara att luta sig tillbaka i tv-soffan där hemma och se fram emot ett klassiskt svenskt OS med många medaljer och högtidsstunder.

FAKTA

FEM SENASTE VINTER-OS

2010

Sveriges medaljrad: 5-2-4

Första medaljen: 3:e tävlingsdagen: Charlotte Kalla, 10 km, guld,

2006

Sveriges medaljrad: 7-2-5

Första medaljen: 4:e tävlingsdagen: Teamsprint herrar och damer, guld

2002

Sveriges medaljrad: 0-2-5

Första medaljen:  3:e tävlingsdagen: Magdalena Forsberg, 15 km, brons.

1998

Sveriges medaljrad: 0-2-1

Första medaljen: 8:e tävlingsdagen: Damcurling, brons.

1994

Sveriges medaljrad: 2-1-0

Första medaljen: 9:e tävlingsdagen: Pernilla Wiberg, kombination, guld.

ARTIKELN HANDLAR OM