Uppgifter: Avtal ska ge rysk-amerikanska guld i konståkning

SPORTBLADET

Ryssarna ska få hjälp att vinna lagtävlingen och paråkningen så ska USA få vinna isdansen.

De uppgifterna om en domarskandal bakom kulisserna presenterar franska tidningen L'Equipe idag.

Kanadensiska paret Scott Moir och Tessa Virtue

Ansedda franska tidningen L'Equipe skriver i dag att en domarskandal är under uppsegling i Sotji-OS. Enligt tidningen ska amerikanska och ryska konståkningsdomare har ingått en deal om att ge varandras länder bra poäng. Tidningen citerar en anonym rysk tränare som pratar om en "föreslagen bytesaffär".

Enligt uppgifterna skulle de amerikanska domarna gynna ryssarna i lagtävlingen och paråkningen medan USA skulle få hjälp att vinna isdansen.

I isdansen är det på förhand en guldkamp mellan amerikanska paret Meryl Davies och Charlie White och kanadensiska paret Scott Moir och Tessa Virtue. De sistnämnda skulle därmed enligt den här teorin vara mer eller mindre chanslösa på förhand.

"Håller mig undan"

Men de kanadensiska ledarna vill inte tro på bortdömningen:

– Jag håller mig undan från det där, säger Mike Slipchuck, konståkningsordförande i Kanada, till The Globe and Mail, och fortsätter:

– Jag har fullt förtroende för att åkarna gör sitt jobb när de är på isen och att domarna dömer på de dem ser på isen, säger han.

De båda paren tävlade i eftermiddags under lagtävlingens isdansmoment. Då var det amerikanska paret bäst – tre poäng före Tessa Virtue och Scott Moir.

Ryske konståkningsbasen Valentin Pisejev tillbakavisar alla uppgifter om fusk:

– Det är bara nonsens och prat, säger han enligt Sovjetski Sport.

ARTIKELN HANDLAR OM