Damkronornas hjälp: AIK-keeperns pappa

Foto: BILDBYRÅN
SPORTBLADET

Här är Damkronornas oväntade vapen för att kartlägga hemliga Japan.

Svenska lagledningen har tagit hjälp av pappan till AIK:s målvakt.

– Hans hjälp har betytt väldigt mycket för oss, säger svenske förbundskaptenen Niclas Högberg.

Kändes det rörigt i ingressen?

Så här ligger det till: Minatsu Murase, 18, är en väldigt lovande målvakt, som har gjort det riktigt bra i Riksserien med AIK under säsongen. Murase var för övrigt med i snacket om att ta en av de tre målvaktsplatserna till OS.

Hennes pappa är japan och via honom har Niclas Högberg kunnat skaffa sig viktig information om söndagens premiärmotståndare.

– Han är väldigt intresserad av både svensk och japansk hockey. Vi har haft svårt att hitta var de spelar och då tog jag hjälp av honom. Han kan språket och är inne på deras hemsidor och så. Jag har fått all information om resultat, var de har befunnit sig och hur de har spelat.

För Japan är inte något enkelt lag att scouta. Det är en nation som Sverige inte har mött i ett mästerskap sedan 2008. Japan har inte heller varit med i några av de turneringar som Damkronorna spelat på senare tid. I stället har det japanska laget tillbringat en hel del tid på amerikansk mark där de mött olika collegelag.

”Väldigt viktig hjälp”

Och där har pappa Murase varit en stor tillgång.

– Hans hjälp har varit väldigt viktig, faktiskt. Han tycker nog inte det själv, men jag sa till honom att det har betytt jättemycket för mig.

Vad är det viktigaste du fått hjälp med?

– Jag vet ungefär hur de spelar och vilken bakgrund de har med kanadensiskt ledarskap och så. En sak är att jag fått resultatet från deras matcher, men framför allt vilket lag motståndaren har spelat med och hur jag kan bedöma resultatet.

Klockan nio på söndag morgon väntar Japan i den första matchen i OS-turneringen. En match som Sverige mer eller mindre måste vinna för att han chansen att nå en kvartsfinalplats.

– Ja, det är oerhört viktigt att vi vinner. Även om vi har stor respekt för Japan är absolut ett lag vi måste ha bakom oss om vi ska vara med i den här turneringen.

Damkronorna möter Japan i OS-premiären i dag söndag klockan 09.00.

FAKTA

Så avgörs damturneringen

De fyra högst rankade lagen spelar i A-gruppen och de fyra lägst rankade spelar i B-gruppen.

Ettan och tvåan i A-gruppen är direktkvalificerade för semifinal. Lag tre och fyra från A-gruppen möter lag ett och två i B-gruppen i kvartsfinal. Segrarna där är klara för semifinal där de möter ettan och tvåan från A-gruppen.

Vinner Sverige gruppen väntar alltså kvartsfinal mot fyran i A-gruppen (troligtvis Schweiz). Blir vi tvåa möter vi trean (troligtvis Finland)

Lag tre och fyra i B-gruppen spelar kvalificeringsmatch där en direktplats till VM står på spel. Sverige är redan direktkvalificerat för VM eftersom det avgörs i Sverige.

Så ser grupperna ut:

A-gruppen

Kanada

USA

Finland

Schweiz

B-gruppen

Ryssland

Sverige

Tyskland

Japan

ARTIKELN HANDLAR OM