Japan: ”Stor chans att besegra Sverige”

SPORTBLADET

SOTJI. Damkronorna är storfavorit i premiären.

Men Japans förbundskapten Yuji Iizuka skickar en varning till det svenska laget.

– Vi har en riktigt bra chans att vinna, säger han.

Lagen har inte mötts i ett mästerskap sedan 2008 och Damkronorna har aldrig förlorat en landskamp mot Japan. Senaste mötet var en träningsmatch i Finland 2011 då Sverige vann med klara 8–2.

Om Sverige ska vara med i kampen om en kvartsfinalplats krävs seger en ny seger mot Japan. Det japanska laget har inspirerats en hel del av det kanadensiska sättet att spela. Bland annat är Iizukas assistent den meriterade kanadensiskan Carla MacLeod. Hon var med och vann OS-guld med Kanada både 2006 och 2010.

Det japanska laget tränade i går och efteråt fick Sportbladet via tolk ett snack med förbundskapten Yuji Iizuka.

– Vi vet att vår ranking inte är så hög som vi hade önskat, men vi har förberett oss bra och förhoppningsvis kan det gå bra ändå, säger han.

”Högre rankade, men...”

Är Sverige favorit i den här matchen?

– De är högre rankade än vad vi är, men det behöver inte betyda att de har något övertag. Vi har en riktigt bra chans att vinna.

Ser du seger i den här matchen som nyckeln för att gå till kvartsfinal?

– Ja, det är väldigt viktig match för oss, och jag tror på seger.

På frågan vilken svensk spelare som Iizukas fruktar mest svarar han målvakten Kim Martin Hasson. Men Japan behöver inte frukta den rutinerade målvakten. Den svenska ledningen har bestämt sig för att satsa på Valentina Lizana Wallner i premiären.

Damkronorna möter Japan i OS-premiären i dag söndag klockan 09.00.

ARTIKELN HANDLAR OM