Misstänks för dopning – kan förlora två guld

IOK släpper inga tester förrän efter OS

Foto: ANDREAS BARDELL
Kristina Smigun-Vahi tog silver i senaste OS 2010, på 10 km fri stil. Här med guldmedaljör Kalla och trean Björgen.
SPORTBLADET

Kristina Smigun-Vahi misstänks ha varit dopad när hon tog två guld under OS 2006.

Estlands skidförbund bekräftar på lördagen att 36-åringens prov från spelen fastnat i en ny undersökning.

– Alla mina tester måste ha varit negativa, säger Smigun-Vahi själv till AP.

Kristina Smigun-Vahi var en gigant i skidvärlden under 2000-talet. Under sin framgångsrika karriär, som avslutades 2010, tog estländskan bland annat tre OS-guld och ett VM-guld.

Två av de OS-gulden kan nu tas ifrån henne sedan Smigun-Vahis dopningsprov från OS i Turin 2006 testats på nytt. Generalsekreteraren för Estlands skidförbund Siim Sukles bekräftar för AP att förbundet fått ett brev från Internationella olympiska kommittén (IOK) där de bekräftar dopningsmisstankar mot skidstjärnan.

”Känns ofattbart”

Smigun-Vahi har själv släppt ett uttalande där hon bekräftar att hon informerats om misstankarna men själv förnekar alla anklagelser.

– Alla min tester, varenda en, var rena. De måste ha varit det eftersom jag aldrig använt några förbjudna substanser. Det känns ofattbart men i dag har jag hamnat i en ny situation där jag måste kämpa för min rätt, säger estländskan enligt AP.

Under OS i Turin vann i dag 36-åriga Kristina Smigun-Vahi OS-guld på 10 kilometer klassiskt och i dubbeljakten.

Släpper resultatet efter OS

IOK säger dock att resultatet av de nya testerna inte kommer att offentliggöras förrän spelen i Sotji är över och ”hela processen kring dopningskontrollen är genomförd”.

Kommittén sparar dopningstester från aktiva i åtta år för att kunna genomföra nya undersökningar när ny teknik kommer fram. Totalt har 350 prover från spelen i Turin undersökts på nytt.

ARTIKELN HANDLAR OM