Österrikisk jätteskräll i störtloppet

Mayer hade aldrig vunnit i världscupen – slog till i dag

Mattias Mayer tog österrikes första störtloppsguld på tolv år
SPORTBLADET

SOTJI. Vilken comeback för den den alpina supermakten.

Österrikaren Matthias Mayer storskrällde och vann OS-guld i nationaldisciplinen.

Norge fick nöja sig med ett brons genom Kjetil Jansrud.

– Jag hade ingen lust att bli fyra, säger norske favoriten Aksel Lund Svindal till Sportbladet.

Den alpina sportens supermakt Österrike har i många år haft stora problem i mästerskapen i den, för dem, viktigaste disciplinen – herrarnas störtlopp.

Fram till i dag hade det gått tolv år sedan man tog ett OS-guld i grenen (Fritz Strobl i Salt Lake City) och elva år sedan man stod högst upp på en VM-prispall (Michael Walchhofer).

När dessutom deras bäste åkare, Hannes Reichelt, skadade sig och tvingades lämna återbud till OS fanns inga större förhoppningar om någon fullträff i herrarnas störtlopp i dag.

Aldrig vunnit i världscupen

Men Matthias Mayer, som gick ut som nummer elva, alltså före de stora favoriterna i tävlingen, körde i mål på 2.06,23 i den fruktade störtloppsbanan och höll undan för alla. Därmed är Österrike tillbaka på störtloppstronen genom en åkare som aldrig tagit en världscupseger och bara har två pallplatser – i super-G!

Norrmannen Kjetil Jansrud låg länge tvåa men petades till slut ner till en bronsplats av italienaren Christof Innerhofer, som förmodligen var OS hittills gladaste silvermedaljör, sex hundradelar efter Mayer.

– Alla visste att Bode (Miller) kunde vinna, men jag visste att jag kunde vara snabb i de två mellantiderna. Jag tränade inte i går och sparade kraft för idag. Det tror jag var viktigt för mig, säger guldmedaljören.

”Var inte min dag”

Den norska guldmaskinen fick sig ett hack på söndagsförmiddagen då den stora favoriten Aksel Lund Svindal fick nöja sig med en fjärdeplats.

– Jag är besviken. Jag hade ingen lust att bli fyra. Men så är det, säger normannen till Sportbladet.
Vad säger du om fortsättningen?
– Det kommer nya chanser, säger Svindal som är favorit också i superkombinationen och super-G.

Amerikanske ikonen Miller, var snabbast av alla på två av störtloppsträningarna men på tävlingsdagen fick han nöja sig med en åttondeplats.

– Jag ville vinna, men det var inte min dag. Jag är besviken att jag inte ha fått ett bättre resultat. Det är svårt att säga vart tiden tåg vägen för jag åkte aggressivt och gjorde inga större misstag. Det är tuft att missa det.

Vad är skillnaden mellan träningsåken och idag?

– Bara förutsättningarna. Under träningen var det blå himmel, perfekt syn och hård snö. Perfekta förhållanden för att se vem som är den snabbaste åkaren, idag var det varmare och backen bröts ner lite.

Guldmedaljör Mayers pappa Helmut Mayer tog silver i Super G i OS 1988. I samma lopp tog svensken Lars Börje "Bulan" Eriksson tog brons.

ARTIKELN HANDLAR OM

Vinter-OS