”Här är den Olympiska elden!”

Norske skridskoprofilen vill se större underhållning

Foto: Instagram / Håvard Bøkko.
SPORTBLADET

Norske skridskoåkaren Håvard Bøkko efterlyser mer ”show” inom sporten.

Utanför isbanan drar han sitt strå till stacken.

– Jag tycker att de ska försöka få in mer lite show i sporten, säger han till norska TV2.

På 1960- och 1970-talet var skridskor Norges nationalidrott med stjärnor som Fred Anton Maier, Knut Johannesen och Hjalmar Andersen och i början av 90-talet var Johan Olav Koss världens bäste och vann fyra OS-guld. Men det senaste årtiondet har skridskor hamnat i skuggan av de andra vinteridrotterna, med allra störst intresse för längdskidåkningen.

Håvard Bøkko, som knep en niondeplats i finalen på 5 000 meter skridsko i går, tycker att sporten får för lite uppmärksamhet hemma i Norge.

”Inte särskilt coolt”

– De som följer skridsko i dag är främst äldre människor. De yngre tycker inte att skridskor är särskilt coolt, även om sånt här går upp och ner. Nu är det mest längdskidor och skidskytte som lockar de unga. Det är där de hittar sina idoler som Johaug, Tarjei Bø, Emil Roger Svendsen och Marit Bjørgen, suckar han i en intervju med norska TV2 och fortsätter:

– Jag tycker att de ska försöka få in lite mer show i sporten, och kanske lite underhållning.

Bøkko själv gillar att showa utanför isbanan. Inför finalen på 5 000 meter i går poserade han ”glatt” framför den olympiska elden i vad som blev en unik bild. Bøkko publicerade bilden på sitt Instagram-konto med beskrivningen ”Här är den Olympiska elden” till sina följares stora glädje.

ARTIKELN HANDLAR OM