Silver till Hellner efter ryck i sista backen

SPORTBLADET

Stockholm/Sotji. Marcus Hellner försökte rycka på samma ställe som Charlotte Kalla igår.

Resultatet blev detsamma, ett silver – bakom en vilt spurtande Dario Cologna.

– Det var inget super i backen, jag blev frånåkt av Dario och blev rejält stum, säger Marcus Hellner.

Marcus Hellner vara bara någon meter från att upprepa bragden från Vancouver där han tog OS-guld på skiathlon. På exakt samma ställe som Charlotte Kalla ryckte igår försökte Hellner ställa av jagande Dario Cologna, Martin Johnsrud Sundby och Maxim Vylegzhanin. Men Cologna svarade och gick om precis innan krönet och fick ett par viktiga meter som en stum svensk inte kunde nå ifatt.

”Kändes som jag höll på att tappa”

Trots de stumma benen lyckades han på upploppet gå ifrån de två övriga och ta ett silver.

– Jag hade väldigt fin form och kände tidigt att jag var pigg. Man funderar inte mer än att åka avslappnat och hitta rytmen. Jag försökte ligga ganska högt upp hela tiden, speciellt på skejtdelen om det är någon som rycker, säger Hellner som piggnade till lite i sista utförslöpan.

– Målet var att vara bland de första in på upploppet. Jag var rejält trött uppe på toppen. Det kändes som jag höll på att tappa. Det kändes som att det kunde bli tufft, jag var rejält stum. Men sedan när vi kom och gled ner och kom mot upploppet var jag pigg igen och fräsch. Då förstod man att det var klart.

Hann du få tanken att ”shit, det här kommer inte att hålla”?

– Nej, men jag kände att det var tajt. Att jag måste bita i. Men jag var tvåa upp och kände att håller jag bara ihop det så är medaljen säkrad.

Han hade fantastiska skidor och känner sig i fin form.

Det känns som att jag skulle kunna åka hem nu. Det känns så sjukt stort att lyckas ta medalj med tanke på det som har varit. Det har gått väldigt mycket upp och ner. De jag fajtas mot är otroligt starka, de är inga duvungar. Det känns grymt härligt. När man är i den här formen vill man bara fortsätta tävla.

"Brutal mästerskapsåkare"

Viasats expert Per Elofsson hyllade mästerskapsåkaren från Lerdala:

– Det är så otroligt skönt att se att Marcus gör sitt bästa lopp för säsongen under just OS, han är en brutal mästerskapsåkare, säger Per Elofsson som också var väldigt imponerad av Dario Cologna som gjorde sitt första världscuplopp så sent som förra veckan efter en skada.

– Han måste ha kunnat träna otroligt bra trots allt. Dario är en extremt komplett skidåkare, säger Elofsson.

Gårdagens svenska medaljör Charlotte Kalla såg loppet på plats och hyllade sin "copycat":

– Grymt imponerande laginsats från svensk sida. Marcus lyckas svara upp med ett silver, det är enormt, säger hon till Sportbladet.

Och Charlotte Kalla gjorde rätt i att peka på den svenska laginsatsen. Bakom Hellner var Daniel Richardsson 7:a , Lars Nelson 10:a och Anders Södergren 14:e.

– Det var en riktigt grym laginsats och Marcus på pallen var fantastiskt kul, säger Anders Södergren.

Bakom Cologna och Hellner knep Martin Johnsrud Sundby bronset före hemmafavoriten Maxim Vylegzhanin.

FAKTA

Resultat, skiathlon

1) Dario Cologna, Schweiz, 1.08.15,4, 2) Marcus Hellner, Sverige, +0,4, 3) Martin Johnsrud Sundby, Norge, +1,4, 4) Maxim Vylegzjanin, Ryssland, +1,5, 5) Ilja Tjernousov, do, +13,6, 6) Jean Marc Gaillard, Frankrike, +14,4, 7) Daniel Richardsson, Sverige, +16,3, 8) Johannes Dürr, Österrike, +16,6, 9) Maurice Manificat, Frankrike, +18,2, 10) Lars Nelson, Sverige, +22,3.

Övriga svensk: 14) Anders Södergren, Sverige, +31,5.

ARTIKELN HANDLAR OM