Ryska kravet: ”Diska honom”

1 av 8 | Foto: VIASAT SPORT
SPORTBLADET

Stockholm/Sotji. Norge fick kämpa hårt för att behålla sitt brons i skiathlonloppet.

Martin Johnsrud Sundby trängde sig in på ryske Maxim Vylegsjanins bana precis före mållinjen och Ryssland lämnade in en protest.

– Självklart ska Sundby diskas, säger ryska skidchefen Jelena Välbe till VG.

Men enligt norska TV2 ska förseelsen har slutat med en skriftlig varning.

Petter Northug var chanslös uppför den sista backen men trots det var det en norrman trea över mållinjen. Men Martin Johnsrud Sundby var nära att bli av med sin OS-medalj.

Bakgrunden är att norrmannen bytte spurtkorridor under de allra sista skälvande metrarna på upploppet och därmed gick in på ryske Maxim Vylegsjanins bana och störde honom från att trycka ut sitt sista fristilsskär.

"Ingen trygg bronsmedalj"

Johnsrud Sundby fick ta emot blomster som trea men efter loppet gick diskussionerna höga om han skulle få behålla sin medalj.

– Jag är inte säker på att bronsmedaljen är trygg, säger NRK:s skidexpert Torgeir Bjørn i VG:s tv-sändning.

– Det där får han inte göra, säger TV2:s expert Fredrik Aukland.

Ryssland lämnar in protest

Rysslands skidchef Jelena Välbe lämnade in en protest.

– Självklart ska Sundby diskas. Det är bara att se på videon. Det är inga tvivel. Vi lämnar in en protest, Vylegsjanin ska ha den medaljen, säger hon till VG.

Maxim Vylegsjanin:

– Det Sundby gjorde var inte rätt, han till VG.  

Men efter ett kort jurymöte slutade protesten med att Johnsrud Sundby fick en skriftlig varning och norrmannen fick behålla sin medalj.

– Jag var tydligen tröttare än jag visste själv på slutet där, jag visste helt enkelt in var i världen jag var, säger han till VG om situationen.

Ryska laget har överklagat varningen till IOK, men enligt VG så spår norska landslagschefen Vidar Löfshus att det är "99,9 procents chans" att beslutet kvarstår.

Petter Northug försvarade sin landsman och kritiserade ryssarna för protestinlämnandet.

– Det blir krig, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM