”Pops och SVT har sjunkit till botten”

Jan Scherman tycker till om OS på Viasat och SVT:s magasin: ”All time low med hjälp av våra licensmedel!”

SPORTBLADET

Efter en OS-invigning, som mest påminde om TV3:s ”Kändishoppet” med sina många magplask, så har MTG och Ola Wenström team fått upp farten. Snyggt och välproducerat.

I särklass största magplasket kommer från SVT. ”Alla snackar Sotji” är pinsamt. Och André Pops har sjunkit till botten, all time low med hjälp av våra licensmedel!

Jag ser stortavlorna framför mig. Annonserna med softade bilder på Ola Wenström och Carolina Klüft. Amerikansk look. Wenström for president, och Klüft the first lady. Välkommen till Sotji.

Nu blev det dock Klüft som fick vara ankare i starten och bolla tankar med Anja Pärson. En ex sjukampare av guds nåde och en f.d slalomstjärna på himmelsk höjd. Men i tv-studion känns det som Klüft håller i en hal tvål, som hon aldrig får grepp om. Och Anja Pärsons kommentarer är på dagisnivå. Typ att idrott och politik nog hör ihop, men att det gäller att vara positiv. Sportcelibriteter är outstanding som side-kicks, förutsatt att de pratar sport. Anja visade bra form när hon till slut fick komma loss och snacka till herrarnas och Österrikes störtlopp. Där platsar hon. Kan och vet.

Tung journalist

Tack förresten Malcolm Dixelius, som gått in flera gånger och lyft kommentarer om det som händer utanför själva resultaten. Tung journalist som kan samhällsfrågor, som kan ryska och som kan Ryssland. Han borde vara med ännu mer. Eftersom idrott och politik hör ihop. Och därför att OS i Sotji är ett exempellöst exempel på hur grundläggande demokratiska principer har våldförts till total oigenkännlighet. Despot-Putin verkar lika omysig som intrigmakaren Rasputin från tsartiden. Värt att notera – rysk tv gjorde en helt egen sändning från invigningen, med mycket bilder på presidenten och mest av allt egna truppens inmarsch. Censur-Putin.

Zachrisson på egen planet

Som sagt  – Wenström for president. Kung i alla fall i sina träffsäkra, kunniga och eleganta sportanalyser i flygande fart. Dock rätt usel under invigningen då också han låtsades kunna prata politik. Jag citerar: ”Alla arrangörer har regnbågsfärgade vantar så frågan känns död redan där.”  Hmm.

Det har inte blivit bättre av nestorn Göran Zachrisson som verkar sitta på en egen planet. Berättar gamla och osammanhängande minnen, ställer frågor om vem som är på plats, missar vad spelen kostat och tror att Xi Jinping, Kinas högste ledare, sitter i Olympiska kommittén. Zackes kommentar under Marockos inmarsch: ”Apan heter Jocko och kommer från Marocko.” Ett av många stolpskott.

Nu har spelen varit igång ett par dagar och som programledarparet Klüft och Pärsson sade, nu tänker vi på det sportsliga.

Reklamen betalar inte rättigheterna

Jag tänker på hur MTG klarar uppgiften, efter att SVT i egenskap av dålig förlorare av rättigheterna sagt att de kommer att misslyckas. Jag har också haft mina dubier, mest för att man krånglat till det så förbaskat med var OS sänds. Svaret visar sig vara nästan överallt. Ibland gratis, ibland kostar det mer än 3 000 kronor. Som tittare gäller det gäller att se upp! Varning för att fastna i 12 månader med Viasat om du vill se OS i tre veckor. Men premiärsifforna på 1,7  miljoner tittare är riktigt bra. Bättre än när SVT hade med sommar-OS i London. TV3 är OS-kanalen, hur mycket man tjatat om Viasat, Viaplay och TV10. Vinsten för MTG ligger i den marknadsföring man nu petar in mellan varven för det övriga programutbudet. Att de skyhöga rättighetskostnaderna skulle betala sig med reklamintäkter finns inte på kartan.

Jag gillar den mäktiga och stilrena mammut-studion, som ligger mitt i smeten. Ola Wenström fyller ut kostymen. Han är superb i dirigentrollen. Kunnig och erfaren. Cool och het, som det heter med Sotji-ord. The president, som sagt. The first lady Klüft behöver jobba upp sig och släppa den där hala tvålen.

2-0 till MTG

Summa sumarum: OS-inledningen och 2-0 till MTG för toppsnygg produktion med felfria växlingar mellan arenorna och stora studion.  Samt genomgående hög nivå på kommentatorerna.

Förlorare i första ronden:  SVT. Pinsamt självmål! ”Alla snackar Sotji” känns som att man med värsta snålbudgeten möblerat en sunkig källarlokal med second hand möbler. Hittat en bandspelare från 50-talet och spelat in samtal från tittare som sett OS på TV3. André Pops har hoppat från tio meter och gjort gigantiskt magplask samt sjunkit till botten av poolen. Det är både pinsamt och skandalöst att man i någon slags surhet över att ha förlorat rättigheterna till OS inte gör en kraftfull satsning med allt kunnande man besitter och alla resurser som måste blivit över. Bakgrunder, kommentar, underhållning och inte minst politik och analys. Allt hade varit möjligt, utom live från tävlingarna.

Skämmigt SVT!

Jan Scherman

ARTIKELN HANDLAR OM