Putins favorit fixade första guldet

SPORTBLADET

Rysslands president, Vladimir Putin, 61, lär njuta lite extra.

Hans favorit, Jevgenij Plusjenko, hjälpte till att ordna landets första guld i hemma-OS.

– Jag ger mig själv 4+ i dag, säger Plusjenko enligt TT.

Jevgenij Plusjenko ville tävla för Ryssland i Sotji, men det var länge osäkert om han eller underbarnet Maxim Kovtun, 18, skulle ta platsen.

Det blev dock 31-åringen, som bland annat vann OS-guld i Turin 2006, som fick äran att representera hemmalandet.

Konståkningens lagtävling, som gör mästerskapsdebut i Sotji, drog igång innan OS invigdes. I dag avgjordes tävlingen och Plusjenko, som är en personlig favorit hos president Vladimir Putin, levererade stort.

Vann det fria programmet

31-åringen kom tvåa på den korta programmet i torsdags och fick högst poäng vid det fria programmet i dag.

– Jag ger mig själv 4+ i dag, säger Plusjenko.

– Jag var faktiskt lite orolig, men inte för egen del utan för de andra. De är alla väldigt duktiga, men några av dem åker för första gången (i OS) så jag var lite nervös.

Julia Lipnitskaja, endast 15 år, var också suverän och vann det fria programmet under söndagen. Men på grund av Plusjenkos seger behövde 15-åringen inte ens gå ut på isen, Ryssland hade redan vunnit.

Gjorde ett felskär

Kanada var det enda landet som hotade och där gjorde Kaetlyn Osmond ett felskär – och guldet var kört.

De övriga i Rysslands lag var isdansarna Jelena Llinych och Nikita Katsalapov, samt paråkarna Tatiana Volosozjar och Maxim Trankov.

Plusjenko har tangerat Gillis Grafströms rekord med medalj i fyra OS i rad. Om han når pallen individuellt så blir han den konståkare med flest medaljer i OS-historiens.

– I dag var bara uppvärmning. Jag har en trippel axel-trippel flipkombination i bakfickan. Ingen annan i världen har gjort en sådan.

FAKTA

Det tidiga 1900-talets svenske elegant eller 2000-talets ryske dominant. Vem är bäst? Välj själv.

Gillis Grafström (1893–1938)

Född i Stockholm. OS-guld individuellt 1920, 1924 och 1928, OS-silver 1932. Tre VM-guld. Bragdguldsvinnare 1929, delat med längdåkaren Sven Utterström.

Jevgenij Plusjenko (född 1982)

Född i Solnetjnyj. OS-guld individuellt 2006 och i lag 2014, OS-silver 2002 och 2010. Tre VM-guld. Ingick i föreställningen när Dima Bilan vann schlager-EM för Ryssland 2008. (TT)

ARTIKELN HANDLAR OM