Norges svar till IOK

Fick inte hedra död – stjärnorna slår tillbaka

1 av 9
SPORTBLADET

SOTJI/STOCKHOLM. I går kritiserade IOK de norska skiddamerna för att sörja Astrid Uhrenholdt Jacobsens bror vid "fel tillfälle" – och förbundet gav till och med Marit Björgen, Therese Johaug och Heidi Weng en officiell reprimand.

Nu kommer det norska svaret:

– Det var värt det, säger Björgen.

– Du kan inte bara lägga det åt sidan och glömma det. Vi kunde inte gjort det på annat vis, säger Johaug.

Foto: PONTUS ORRE
Therese Johaug på måndagens träning.

De norska skiddamerna fick oväntat kritik av IOK för att de sörjde Astrid Uhrenholdt Jacobsens bror vid "fel tillfälle".

Marit Björgen, Therese Johaug och Heidi Weng fick till och med en officiell reprimand.

Ett okänsligt budskap som förbluffar resten av Idrottsvärlden.

”Verkar inte genomtänkt”

Det är framför allt i Norge som känslorna har svallat upp. Gamle landslagshjälten Oddvar Brå, 62, är ute och svingar mot IOK.

–  Det är oerhört och oförståeligt. Brodern till en landslagstjej är död, och så önskar de att uppmärksamma det på ett sätt som varken är stötande eller dåligt, säger han till VG och fortsätter:

– Att IOK ska reagera negativt på det verkar inte genomtänkt. Det är oförståeligt när det hänt något så här tragiskt. Det är ofattbart, så får man faktiskt inte reagera.

Tror inte på någon varning

Marit Björgen, guldmedaljör i lördags, har sin synpunkt helt klar:

– Jag vet om att vi har fått en reprimand på det. Det var vi egentligen förberedda på. Men det var värt det, säger hon.

För Therese Johaug, nära vän med Astrid Uhrenholdt Jacobsens bror, var det också ett självklart val att hedra den avlidne.

– Det var viktigt att få göra det och speciellt viktigt för mig. Det ska vara en arena för glädje men det kom då oväntat och vi måste få ut sorgeprocessen. Du kan inte bara lägga det åt sidan och glömma det. Detta skedde dagen före öppningsdistansen. Vi kunde inte gjort det på annat vis.

OS-fyran fortsätter:

– Jag tycker alla ska acceptera det när det kom så snabbt och oväntat och nära som det gjorde för oss speciellt för tjejerna.

FOTNOT: Följ dagens tävlingar här!

ARTIKELN HANDLAR OM