Stoppas – från att hedra sin döda vän

Foto: TT, TWITTER
Torah Bright (till höger) ville hedra nära vännen Sarah Burke.
SPORTBLADET

IOK:s strikta regler fortsätter att göra sig påminda.

Nu förbjuds freestyleåkaren Torah Bright från att hedra nära vännen Sarah Burke, som dog för två år sedan.

– Det handlar om vad som är lämpligt och inte, säger IOK:s presstalesman Mark Adams.

Damkronornas Valentina Lizana Wallner stoppades från att hylla Stefan Liv.

Målvakten hade prytt sin mask med ett porträtt av den bortgångne målvaktshjälten – men tvingades täcka över motivet med vit tejp efter IOK:s (Internationella olympiska kommittén) uppmaning.

– Ett trist beslut, sa Lizana Wallner.

I lördagens skiathlon bar det norska landslaget sorgeband för att hedra Astrid Uhrenholdt Jacobsens bortgångne bror – och fick en reprimand av IOK.

– Vi har den djupaste sympati för familjen, vännerna och lagkamraterna som har förlorat någon som stått dem nära och vi uppskattar deras önskan att hedra minnet. Men vi menar ändå att tävlingsarenorna, där atmosfären ska handla om ett glädje, inte är rätt plats för att sörja, sa IOK:s kommunikationsansvarige Emmanuelle Morea till VG.

”Här för att ära Sarah”

Nu kliver IOK in i handlingarna igen.

Anledningen är att flera freestyle åkare planerat att hedra kanadensiskan Sarah Burke, som omkom i en olycka för två år sedan. Australienskan Torah Bright la nyligen ut en bild på sin Instagram med en bild på ett klistermärke hon tänkt fästa på sin hjälm.

”Jag är också här för att ära min nära väh Sarah Burke som lämnade oss för två år sedan. Jag kommer att åka med Sarah-klistermärke på brädan och hjälmen, alltid”, skrev hon.

Stoppas

Men Bright – och flera andra åkare som tänkt göra samma sak – stoppas av IOK.

— Vi är mycket angelägna om att hjälpa människor som vill hedra någons minne eller liknande, men det handlar om att göra det på en lämplig plats, säger organisationens presstalesman Mark Adams, enligt TT.

FOTNOT: Följ dagens tävlingar här!

ARTIKELN HANDLAR OM