”Sverige kommer dunka hem guldet”

Stafettoron efter Hellners silver och Northugs fiasko: ”Vårt viktigaste lopp”

SPORTBLADET

SOTJI. Ett svenskt succélopp ser ut att ha förändrat maktbalansen i skidvärlden.

Nu erkänner Norge att man tappat greppet om OS mest prestigefyllda lopp.

– Sverige kommer att dunka hem stafettguldet, säger världscupsledaren Martin Johnsrud Sundby.

Sverige gjorde en fenomenal laginsats i skiathlon. Bakom Marcus Hellners silver kom Daniel Richardsson sjua, Lars Nelson tia och Anders Södergren på plats fjorton. Trots att Johan Olsson och Calle Halfvarsson stod över slog alltså samtliga svenskar Petter Northug, som vinglade in 1.24 från segern.

På söndag ska Sverige försöka försvara stafettguldet från OS i Vancouver. Gårdagens lopp tyder på att sex svenskar konkurrerar om de fyra platserna. Det gör Hellner optimistisk.

– Det känns lovande. Vi har en till som inte har tävlat så mycket som jag tror väldigt mycket på, säger han och syftar på Olsson.

Norrmännen verkar tycka att ni tagit över favoritskapet. Håller du med?

– Jag vet inte. De är grymt starka och vi har ett bra lag.

Ja, men vem är favorit?

– Nej, jag vet inte.

”Då reser vi hem”

Martin Johnsrud Sundby ger rakare besked. När Sportbladet intervjuade världscupsledaren för två veckor sedan var han självsäker inför OS-stafetten.

– Om Sverige vinner guldet reser vi hem. Men det kommer inte att ske, sa han.

Nu har han ändrat sig.

Trots att Norge vunnit två raka VM-guld i stafett sedan svensktriumfen 2010 vill Sundby inte längre bära favoritskapet.

”Måste skärpa oss”

– Sverige kommer att dunka in stafettguldet ännu ett OS, säger han och lägger till:

– Det känns fortsatt som att det är vårt viktigaste lopp.

Norrmannen tycker inte att hans lag höll klassen i skiathlonen, vilket föranleder tvivlet. Kör de så här dåligt blir det inte ens silver i stafetten, säger han.

– Vi måste skärpa oss som lag. Jag hoppas att vi kommer igen under mästerskapet. Vi ska göra allt vi kan för att vinna guld, men jag är inte längre säker.

Petter Northug är lika tydlig. Ett misslyckat lopp räcker för att den norske slutmannen i stafett ska tro mer på svenskarna.

– Sverige är favoriter i stafetten som det ser ut nu. De har fyra riktigt bra åkare, och dessutom Johan Olsson vid sidan av, säger Northug.

FAKTA

Skidstafetter i OS och VM – så har duellerna slutat

2010: OS

Guld: Sverige

Silver: Norge

Brons: Tjeckien

Så var duellen: På andrasträckan knäcker Johan Olsson den norske veteranen Odd-Björn Hjelmeseth. Försprånget som Sverige skaffar sig där behåller Södergren och Hellner bekvämt in i mål.

2011: VM

Guld: Norge

Silver: Sverige

Brons: Tyskland

Så var duellen: Richardsson slår Sundby med 20 sekunder på förstasträckan, Rönning hämtar igen allt mot Olsson på andra, Gjerdalen och Södergren håller ihop på tredje. Fjärderundan blir en duell mellan Northug och Hellner – en duell som norrmannen spurtar hem så enkelt att han bromsar på mållinjen och går in sidledes.

2013: VM

Guld: Norge

Silver: Sverige

Brons: Ryssland

Så var duellen: Hellner hoppas dra ifrån Röthe på tredjesträckan, men norrmannen biter sig fast. Calle Halfvarsson leder in på upploppet, men där glider Northug förbi med hjälp av den så kallade slipstreamen och spurtar mot en klar seger. Den firas med att han slår ut med armarna i en nonchalant gest.

ARTIKELN HANDLAR OM