Vill vinna OS-guld – för demontränaren

”För mig är han vilken farfar som helst”

Viktor Tichonov från tiden i Phoenix.
SPORTBLADET

SOTJI. Rysslands Viktor Tichonov, 25, vill spela hem Rysslands första OS-guld som en hyllning till farfar.

Demontränaren som har en hel hög OS-guld hemma i Moskva.

– Men för mig är han som vilken snäll gammal farfar som helst, säger Viktor den yngre.

Ryssarna har fått skäll för att de inte pratat med media här i Sotji, men Viktor Tichonov stannar varje gång.

Spelaren från SKA St Petersburg är speciell.

Inte bara på grund av farfar.

Han är både amerikansk och rysk medborgare och växte upp i Kalifornien dit han flyttade redan som fyraåring då pappa Vasilijev började att jobba för San José Sharks organisation i NHL.

Han bodde kvar till han var tolv, men familjen har fortfarande kvar sitt hus i Los Gatos i Kalifornien där Viktor fortfarande tillbringar somrarna.

Speciellt nu, då familjen fortfarande sörjer pappa Vasiljvevs bortgång i somras, då han föll fyra våningar från familjens lägenhet i Moskva.

Men det är släktskapet med farfar och namnen Viktor som gör den yngre så speciell i Ryssland.

Inte glömt demontränaren

Här har man inte glömt sin gamle demontränare från storhetstiden, då han ledde gamla Sovjetunionen till totalt tre OS-guld i ishockey, det sista under samlingsnamnet OSS då det väldiga landat var på väg att delas upp.

– Ja, han var den som tog det sista OS-guldet i Albertville 1992. Så det vore stort att få vara med och ta nästa så här 22 år senare, säger 25-årige Viktor.

Viktor den äldre har hunnit bli 83 år nu och där i Albertville snodde han faktiskt OS-medaljen från tredjemålvakten Nikolai Khabibuhlin. Ledare får inga medaljer i OS utan bara de aktiva. Men Tichonov den äldre tog ingen hänsyn till det och senare fick Khabibuhlin en ny medalj.

– Men det är inte den bild jag har av honom. Han har alltid varit som vilken farfar som helst i mina ögon. Alla andra historier som berättas har jag ingen koll på.

–  Men jag vet att farfar har alla sina gamla medaljer hemma i i Moskva och han kommer hit till Sotji den sextonde eller sjuttonde februari. Jag hoppas att han ska få se oss ta guld. Det vore stort för mig.

”Jag känner ingen press”

Nu är - eller var - den äldre Viktor Tichonov långt ifrån samma charmerande person som den yngre är.

Han som alltid stannar och bjuder på sig själv och sina tankar och på perfekt engelska, medan superstjärnor som Ilja Kovalchuk och Alexander Radulov går förbi pressuppbådet där i bakgrunden.

Den äldre var känd för att styra med järnhand och mannen bakom Rysslands superfemma med Fetisov, Kasatonov, Makarov, Larionov och Krutov.

Nu är Ryssland OS mest pressade landslag i en nation där alla kräver guld.

– Ja, vi märkte uppståndelsen direkt då vi landade. Men jag känner ingen press än. Det kanske kommer när vi åker ut till första matchen.

Förbundskapten Ilja Biljaletdinov såg också lugn ut efter träningen.

– Ja, våra spelare är vana vid stor press. Jag tror inte det blir något problem. Och vi ska spela som ett lag. Jag är inte orolig.

Inte än, nej.

ARTIKELN HANDLAR OM