”Jag vill slå sönder en vägg”

1 av 10 | Foto: VIASAT SPORT
SPORTBLADET

SOTJI/Stockholm. I förra OS föll han på en arrangörsmiss.

Nu föll skidskytten Jean-Philippe Le Guellec, 28, på en isfläck.

Efter att ha brutit skidan och slutat 26:a säger han med en suck:

– Jag vill slå sönder en vägg.

När Björn Ferry vann OS-guld i herrarnas jaktstart för fyra år sedan släpptes Jean-Philippe Le Guellec iväg en halvminut för tidigt av en slapp arrangör. Trots kaoset slutade han sexa den gången.

”En stor isfläck”

Nu siktade kanadensaren på revansch och var ett tag i ledning. Men då grusades hoppet av en isfläck i en kurva, som många andra åkare också skulle falla på.

– Jag var i ledningen, men i första nedförsbacken efter skjutvallen bestämde jag mig för att ta innerkurvan. Men det var en stor isfläck som jag inte såg förrän det var försent, säger Jean-Philippe Le Guellec och skakar på huvudet i den mixade zonen.

– Jag flög iväg och när jag kom upp hade fyra motståndare passerat mig. Jag försökte komma ikapp, men i nästa nedförsbacke insåg jag att skidan var av. Så jag var tvungen att vänta på en ny skida. Det är bara att konstatera att jaktstart och OS inte är någon bra kombination för mig.

Två minuter efter

Till slut blev han 26:a, över två minuter efter segraren Martin Fourcade, Frankrike.

Le Guellec har förvisso fler lopp kvar i detta OS, men när mästerskapet är över är även skidskyttens karriär det.

– Jag har aldrig brutit en skida förr, jag antar att jag var tvungen att göra det innan jag lägger av efter OS.

Hur känner du dig nu?

– Helt ärligt vill jag slå till en vägg och förhoppningsvis slå rakt igenom den. Men det här tillhör väl sporten, antar jag.

Viasats expert Helena Ekholm om helveteskurvan:

– Det är jättetråkigt att det är folk som ramlar. Man såg framför allt kanadensaren Le Guellec. Han leder, står på näsan och tappar allt. Det är tråkigt, säger hon.

– Han bröt skidspetsen. Det tar tid innan man får tag på en ny skida och man blir jättestressad. Det är en svår kurva.

FAKTA

Resultat, herrar, 12,5 km, jaktstart

1) Martin Fourcade, Frankrike, 33.48,6 (1), 2) Ondrej Moravec, Tjeckien, +14,1 (0), 3) Jean Guillaume Beatrix, Frankrike, +24,2 (1), 4) Ole Einar Björndalen, Norge, +25,9 (3), 5) Jevgenij Ustiugov, Ryssland, +36,7 (1), 6) Simon Schempp, Tyskland, +39,1 (1), 7) Emil Hegle Svendsen, Norge, +40,2 (1), 8) Simon Eder, Österrike, +40,3 (2), 9) Andrejs Rastorgujevs, Lettland, +48,3 (1), 10) Dominik Landertinger, Österrike, +48,9 (3)

Svenska placeringar: 13) Fredrik Lindström, Sverige, +57,1 (3), 28) Tobias Arwidson, Sverige, +2.02,6 (0), 30) Björn Ferry, Sverige, +2.18,3 (3), 34) Carl Johan Bergman, Sverige, +2.32,3 (3).

ARTIKELN HANDLAR OM