Debutant på OS-grönbete

SPORTBLADET

Aldrig en elitseriematch. Aldrig en landskamp.

När Gustaf Nyquist ska visa Sverige vad han kan är hockeyscenen den största som tänkas kan.

Bland alla etablerade NHL-stjärnor i OS är 24-åringen från Detroit en av de mest anonyma.

– Fantastiskt kul. Ska bli en väldigt rolig upplevelse detta och det är kul att det drar igång snart, säger Nyquist efter ankomsten till Sotji.

Han kom in i Tre Kronors sluttrupp så sent som för en vecka sedan då det stod klart att klubbkamraten Johan Franzén inte höll för spel. Nio mål på sina senaste tio NHL-matcher gör att han nu får göra både OS- och landslagsdebut på samma gång.

Det är dessutom allt annat än en reservkedja som förbundskapten Per Mårts placerat honom i, med Daniel Alfredsson och Patrik Berglund.

– Det känns jättebra, tycker att alla ser stabila ut. Nu var det ju första träningen och vi har rest mycket i dag så det blir skönt att vi får en träning till med kedjorna innan det drar igång.

På måndagskvällens första träning i Sotji var Nyquist en av dem som höll sig kvar längst ute på isen i träningsrinken. Sedan väntade en snabb bussfärd hem till OS-byn, där nybörjaren fått självaste lagkaptenen Henrik Zetterberg som rumskamrat.

– Det är skitkul. Vi är bra vänner i Detroit så det är kul att bli omhändertagen av honom.

FAKTA

Gustaf Nyquist

Gustaf Nyquist, född i Halmstad den 1 september 1989, blev näst sist in i den svenska OS-truppen i ishockey. Han lämnade Sverige och Malmö Redhawks redan som junior efter att ha draftats av Detroit Red Wings 2008. NHL-debuten dröjde till säsongen 2011/12, efter först tre års universitetshockey och sedan en AHL-säsong med Grand Rapids Griffins.

I år har Nyquist gjort 24 poäng – 14 mål och 10 assist – på 33 matcher med Detroit. I OS spelar han med nummer 41.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM