Kastar byxorna – i protest mot IOK

”Vi får bara ha byxorna på oss inne i hallen”

1 av 2 | Foto: MADS A. ANDERSEN/VG
Norrmännen Marcus Høiberg, Håvard Vad Petersson, Christoffer Svae, Torger Nergård och Thomas Ulsrud poserar för VG utanför OS-arenan.
SPORTBLADET

De norska curlinglandslagen kan konsten att sticka ut.

Vanligtvis gör de det genom att bära sina udda kläder.

Nu skapar våra grannar rubriker – genom att kasta dem.

De chockade världen med sina ”clownbyxor” i OS i Vancouver 2010. Facebook-gruppen "The Norwegian Olympic Curling Team's Pants" startades och fick snabbt ihop en halv miljon medlemmar.

Sedan dess har de norska curlinglandslaget gjort det till sin signatur att bära udda kläder i samband med stora mästerskap. Så även denna gång.

Iklädda sixpence-baskrar, minst sagt udda ”knickers-pösbyxor” och fotbollsstrumpor har de tänkt att vinna guld i Sotji.

Men uniformerna får bara bäras inne i arenan. Inte utanför.

Riskerar att diskas

Internationella olympiska kommittén (IOK) har strikta regler som förbjuder alla idrottare att bära kläder av märken som inte är officiell OS-sponsor. Skulle de bära uniformerna utanför arenan riskerar de att diskas.

– Vi får bara ha byxorna på oss inne i curlinghallen, säger landslagschefen Pål Trulsen till VG.

På uppmaning av just VG samlades därför Markus Høiberg, Håvard Vad Petersson, Christoffer Svae, Torger Nergård och Thomas Ulsrud utanför curlingarenan Bolshoy Ice Dome, alldeles intill OS-elden – och strippade till kalsonger i vad som bara kan tolkas som en diskret protest mot IOK.

”Mycket fokus på det”

Till en början var flera av dem tveksamma, men efter en stund trivdes rutinerade Torger Nergård, 39, som fisken i vattnet.

– Kolla på Torger! Nu vill han inte ta på sig byxorna igen. Han vill gå hem i kalsongerna, utbrast tävlingskollegan Tomas Ulsrud, enligt VG.

Klart är att Norge – återigen – lyckats skapa rubriker.

– Det är mycket fokus på det här (klädförbudet) nu. Men utöver det har vi det ganska lyxigt här i Sotji, säger landslagschefen Pål Trulsen till VG.

FOTNOT: Här kan du se bilder på svenska OS-kläder genom tiderna.

ARTIKELN HANDLAR OM