Johaug sömnlös efter dödsbeskedet

Därför missade norskan pallen i OS-premiären

1 av 8 | Foto: TT OCH PONTUS ORRE
SPORTBLADET

Hon gav sitt allt men slutade utanför pallen och bröt ihop.

Nu avslöjar Therese Johaug att hon legat helt sömnlös natten till OS-premiären.

– Att ändå klara av att fokusera på loppet, kämpa om medalj och sluta på en fjärdeplats är något jag är stolt över, säger Johaug till norska Dagbladet.

Foto: PONTUS ORRE

Therese Johaug missade precis pallen i damernas skiathlon i lördags. Det var ett norskt skidlandslags som åkte i sorgeband efter fredagens besked att Astrid Jacobsens bror och träningskamrat avlidit.

En hyllningsgest som de sedan varnades för av den internationella olympiska kommittén (IOK).

Direkt efter målgången bröt Johaug ut i tårar och tröstades av gråtande lagkamrater i Marit Björgen, Heidi Wang och Kristen Störmer Stiera.

”Visar känslor tillsammans”

Nu avslöjar Johaug att hon inte sov en sekund natten till loppet.

– Det var inte möjligt. Sorgreaktionen efter att vi blivit informerade om att Astrids bror var död, var tvungen att tillåtas. Den kunde inte läggas åt sidan. Att ändå klara av att fokusera på loppet, kämpa om medalj och sluta på en fjärdeplats är något jag är stolt över i efterhand, säger Johaug till norska Dagbladet.

Johaug är också tacksam för landslagskollegorna som alla funnits där för varandra dagarna efter dödsbeskedet.

– Jag är stolt över hur laget fungerat i denna svåra tid. Vår sammanhållning, att vi visar känslor tillsammans och hjälper varandra igenom detta, det har bara gjort oss ännu mer sammansvetsade.

ARTIKELN HANDLAR OM