Stora kaoset inför sprinten

”Man stänger för alla som inte ska tävla”

SPORTBLADET

SOTJI. Det varma vädret har skapat stor oreda inför dagens sprint.

I morse stängde arrangörerna banan för åkare och vallare.

Nu kommer beskedet som helt förändrar förutsättningarna.

Temperaturen har hittills hållit sig under nollan i stort sett hela OS. Men i går blev det varmare och i morse vaknade de svenska sprintåkarna – däribland Emil Jönsson, Marcus Hellner och Ida Ingemarsdotter – till plus och töande snö.

Sköts fram

För åkarna och vallarna innebar det en stor förändring.

– Normalt är banan öppen hela tiden, men man stänger för alla som inte ska tävla. Nu har man skjutit fram det först till klockan tolv (rysk tid), men nu har de skjutit på det ytterligare en timme, säger damtränaren Mattias Persson.

Klockan halv tio svensk tid – en och en halv timme innan prologen startade – kom beskedet att man ska salta. På så sätt blir den lösa snön hårdare och fastare, vilket gör den mindre fysiskt krävande. Det gör också att den sista kurvan in på stadion, dit åkarna kommer i hög fart, blir säkrare. Tidigare på träning hade åkare varit på väg att åka ut över kanten och tvingats sätta sig ner i den lösa snön.

Dessutom blir banans hårdaste partier, som den sista uppförsbacken där Charlotte Kalla ryckte i skiathlonen häromdagen, mer avgörande.

”Blir mer rättvisa”

Tränaren Mattias Persson gläds åt beslutet att salta, trots att det innebär att vallarna måst jobba kvickt för att anpassa sig till det helt förändrade underlaget.

– Det blir mer rättvisa tävlingar när det är packad snö. Det går att ta sig om. När det är för löst smäller det inte till när man gör ett ryck, då blir det lite segare, säger han.

Prologen börjar klockan elva svensk tid. Kvartsfinalerna börjar klockan ett. Svenska deltagare är på herrsidan Emil Jönsson, Teodor Peterson, Calle Halfvarsson och Marcus Hellner. På damsidan Ida Ingemarsdotter, Hanna Eriksson, Britta Johansson Norgren och Stina Nilsson.

FÖLJ DAGENS SPRINT-TÄVLINGAR HÄR!

ARTIKELN HANDLAR OM