Bergström: På tre minuter summerade han sin karriär

SPORTBLADET

Sotji. Grattis till silvret, Teodor Peterson, men en lika stor vinnare kom precis bakom dig.

På tre minuter summerade Emil Jönsson hela sin vinter, nej, hela sin karriär.

Stora idrottsmän glider inte fram utan bekymmer.

Stora idrottsmän förlorar och får ont, ramlar och har oflyt, men fortsätter tills de lyckas.

Solen strilar genom grenverket, beatsen trummar, publiken är på väg ner från berget där vi upplevt OS hittills mest dramatiska ögonblick. Nyss låg han fem meter nedanför mig, Emil, och hela kroppen hävde upp och ner för att få in luft.

Han hade just förlorat allt, fortsatt genom helvetet och kommit ut på andra sidan med OS-brons.

Teodor Peterson kom på platsen före honom, och det silvret är en större sportprestation, men Jönssons insats är en större personlig triumf.

Förfärlig säsong

Jag stod i Liberec när han misslyckades taktiskt på VM 2009, jag såg honom förlora i Vancouver 2010, jag såg honom förlora guldfajten men ta brons i Oslo 2011 och jag minns med smärta hur han tappade medaljen i VM förra vintern.

Varför lyckades han den här vintern? Säsongen då allt har varit förfärligt, där varenda kroppsdel har smärtat och stretat emot?

Det går inte att förklara fysiologiskt, inte tekniskt eller taktiskt, utan bara med hans vilja. För han hade ju förlorat allt igen också i finalen. Jag såg inte exakt vad som hände, men till skillnad från kvarten och semin vann han inte starten. Sedan hände något i första stigningen där han såg ut att ge upp. Kroppen eller skidorna svarade inte. Han hankade fram med uppgiven hållning.

Så skedde ett under

Men så skedde ett under. Han som haft så mycket otur i karriären hade plötsligt världens flyt. Bradburyflax. Tre åkare, däribland Marcus Hellner, krokade i varandra och föll.

När duellen om guldet var avgjord och den fenomenale Ola Vigen Hattestad tagit guldet framför Teodor kom en ensam vitklädd därbakom. Han hade inget kvar att ge, skulle knappt orka femton meter till, men kom över mållinjen

Snart gå han upp på pallen och hyllas av de som stannat kvar på arenan. Jag kommer också gå utanför min yrkesroll och applådera lite.

■ ■ ■

Och Petter Northug?

Aldrig förr har "lucky loser" klingat så falskt som när en gamnackad, seg och trött norrman fick en gratischans att gå till semin, men var lika blek där.

Jag tvivlar på om han ens ska åka stafetten. Petter ser förfärligt dålig ut.

ARTIKELN HANDLAR OM