Norges landslagschef: "Kan peta Northug"

”Blir starkt lag med eller utan Petter”

SPORTBLADET

Stockholm/Sotji. Petter Northug var chanslös även på sin andra OS-distans.

Nu menar landslagschefen Vidar Løfshus att det kan bli aktuellt att peta Petter Northug i OS framöver.

– Det blir ett starkt lag med eller utan Petter, säger han till NRK.

Foto: Foto: Bildbyrån.
Petter Northug.

Först stapplade han in som nummer 17 i skiathlonloppet sen var han helt chanslös i OS-sprinten. I både kvart- och semifinal blev han avhakad upp för den sista branta backen.

Ett fiasko för den stora guldfavoriten som tidigare sagt att han skulle sluta om han fick stryk av Emil Jönsson i OS.

– Om han hade vunnit hade jag sagt att jag var tvungen att lägga av, då hade det här varit mitt sista lopp, säger han till Sportbladet direkt efter loppet.

"Långt under nivå"

Men även om det inte blir aktuellt att lägga av så menar nu den norska landslagschefen Vidar Løfshus att han inte kan garantera att Petter Northug kör fler OS-distanser.

– Det här är långt under nivå. Vi måste sätta oss ned och prata med Petter. Det kommer signaler som inte är betryggande. Men vi hoppas det ska lossna, säger Løfshus till NRK.

NRK: Ska han åka mer i OS?

– Det tar vi första och främst med Trond Nystad (herrarnas förbundskapten). Men vi är ganska säkra på att han är på start igen.

NRK: Åker han 15 kilometer klassiskt?

– Det är inte säkert. Vi har massa bra åkare. Vi får se. Det blir ett starkt lag med eller utan Petter, säger han.

För NRK ger också Petter sin syn på dagen.

– Formen är bra, men du måste vara pigg och ha dagsformen. I dag saknade jag den, och då har du inte något med saken att göra, säger han och menar att det först och främst kan bli aktuellt att stå över sprintstafetten.

– Jag är inte självskriven. Nu visar Ola kanonform, och både jag, tränarna och det norska folket hoppas att vi ska gå med det starkaste laget, säger han till Dagbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM