Haag om Jönsson: Jag blev lite orolig

1 av 9 | Foto: Viaplay
Foto: Pontus Orre
SPORTBLADET

Sotji/Stockholm. Totalkaoset gav en uträknad Emil Jönsson bronset.

Efteråt låg han helt utmattad på snön.

– När jag kom fram och såg att han var helt vit blev jag lite orolig, säger flickvännen Anna Haag.

Emil Jönsson hade slitit sig igenom kvart- och semifinalen, och var helt stum i finalen. Redan efter några hundra meter tvingades 28-åringen släppa resten av fältet.

Det såg ut att vara helt kört.

Men Sergej Ustigov, Anders Glöersen och Marcus Hellner föll och gav Jönsson en chans till medalj. Han körde förbi samtliga, ryckte i backen och grejade ett brons.

”Han var helt slut”

Efter att Jönsson korsat mållinjen lade han sig ned på snön, och blev liggande i några minuter.

– Jag förstod att det var något som inte var riktigt rätt. Det såg ut som att han skulle ramla redan innan mållinjen, sedan är det bra att han ramlar efter mållinjen. Han var helt slut och hade kramp i ryggen. Vi är på höjd, och ger man allt finns det inte så mycket kvar, säger Anna Haag.

– När jag kom fram och såg att han var helt vit, och nästan inte fick kontakt med honom, blev jag lite orolig. Men sedan kom Mats (sprinttränaren) fram och hjälpte till, då var det lugnt. Då tänkte jag att han nog bara kört slut sig. Sedan blev jag lite glad att han kört sig slut också, det är jävligt bra, haha.

När började han prata?

– Han har inte sagt mycket än, jo i media, men inte till mig. Så jag vet inte så mycket. Han brukar säga mycket när han gått i mål, men nu var det inte så mycket. Han sa själv att det var väldigt kort tid mellan semifinal och finalen. Så när han stod vid starten fanns det inte mycket kraft. Han försökte, men det fanns ingenting. Sedan hade han haft kramp i ryggen, och det var inte bättre.

– När jag såg att de andra ramlade tänkte jag: ”ta din chans, ge inte upp”. Även om vinner på ett short-track-sätt så gav han allt, han hade kunnat bli femma. Han gav allt och det blev en medalj. Jag tror att han kan njuta av det här om några veckor.

ARTIKELN HANDLAR OM