Här går kvinnornas dröm i uppfyllelse

Historisk kväll efter 90 års diskriminering

SPORTBLADET

SOTJI. 90 år i skuggan – men i kväll fick damernas backhoppning äntligen vara med i OS.

Efter folkfesten på RusSki Gorgi Center var ”svenskan” Helena Olsson Smeby, 30, lycklig.

– Det är det största jag har varit med om, en dröm som går i uppfyllelse. Det är viktigt för oss kvinnliga backhoppare att få vara med, säger hon till Sportbladet.

Helena Olsson Smeby är född i värmländska Sysslebäck, men flyttade som 16-åring till Trondheim. Hon ville inget annat än att tävla för Sverige, men det usla ekonomiska stödet från svenska förbundet tvingade henne att söka norskt medborgarskap för att kunna fortsätta tävla på internationell nivå.

Helena Olsson gifte sig 2005 med sin tränare Jostein och la till hans efternamn Smeby. Efter flera års satsning på backhoppning valde hon dock i början av 2010 att ta ett uppehåll, som visade sig bli långt. I det läget fanns inte en OS-start på kartan eftersom damer som sysslar med backhoppning har varit diskriminerade från vinter-OS ända sedan starten 1924.

”Hade gett upp”

Men i juli förra året kom Helenas sug efter backhoppning tillbaka och hon bestämde sig för comeback. Under hennes tre och ett halvt år långa uppehåll – då hon blev mamma till en son – kom backhoppning för damer med på OS-programmet i april 2011.

Helenas comeback blev en succé och plötsligt, 30 år gammal, gick hennes dröm i uppfyllelse – att få tävla i OS.

– Det är en speciell och ny upplevelse att få vara med i OS. Jag har gått och hoppats på det här, men hade gett upp att få chansen. Men efter så många så år och så mycket slit fick jag äntligen delta, säger hon efter tisdagens tävling i Sotji.

”En annan atmosfär”

Läktarna var proppade med folk och hopparna bars fram av den exalterade och hängivna publiken.

– När jag sitter uppe på toppen ser jag inte så mycket av publiken. Men sedan när man kommer ned... Det är lite mer folk än vi är vana vid på världscupen. Det är en helt annan atmosfär. Det enda som är synd att är att det tog så lång tid innan det skedde, säger Helena Olsson Smeby.

228,3 poäng räckte ”bara” till en 14:e plats för henne.

– Jag är lite missnöjd. Jag hängde med bra på längderna, men förlorade många placeringar och poäng på stil.

Carina Vogt, Tyskland, vann på 247,4 poäng och blev alltså historisk som den första OS-guldmedaljören i backhoppning för damer.

ARTIKELN HANDLAR OM