Slår OS-deltagare - men får inte tävla

Orsak: Kelly Sildaru är bara elva år

Foto: SVT.SE/SPORT
Elvaåriga Kelly Sildaru.
SPORTBLADET

Hon kör proffstävlingar och besegrar OS-deltagare.

Men åldern – 11 år – stoppar estniska Kelly Sildaru från att tävla i Sotji.

Hon måste vänta till Sydkorea 2018.

Vid pågående OS i Sotji gör slopestyle premiär i de olympiska spelen. Det är en sport som kräver skicklighet och åkarna måste bjuda på fina tekniska nummer för att gå hem hos domarna.

Tävlingarna saknar dock ett riktigt underbarn - hon är för ung för att få ställa upp i Ryssland. Kelly Sildaru, blott 11 år, skulle ha varit en tänkbar medaljkandidat enligt SVT Sport.

Estniskan, som tränas av sin pappa, debuterade på skidor när hon var två år.

– Backen var ganska liten och pjäxorna ger ju också stadga, så nerför backen kom hon ju, den var bara en-två meter. Nästa gång hade vi hängslen på henne och ett snöre som vi höll fast med henne med. På det viset lärde hon sig ta sina första steg, säger hennes pappa, Tõnis Sildaru.

Besegrat OS-deltagare

Nästa vinter-OS avgörs i Sydkorea 2018 - då får Sildaru debutera. Fram till dess tränar hon inomhus med trampoliner och i stadsmiljön i Tallinn.

– Jag tittar till exempel på videos på youtube. Sen provar jag att hoppa på en trampolin i en skumplastlåda och så i snö, och på det viset lär jag in ett trick, säger hon enligt ett reportage på SVT Sport.

– När jag blir äldre ska jag själv tänka ut hoppen, och bara fråga om det blev rätt.

Trots att hon inte får ställa upp vid OS får hon starta i utvalda proffstävlingar. Där har 11-åriga Kelly Sildaru stått för vågade trick och har besegrat OS-deltagare.

– Jag är rädd för spindlar och vissa ormar och djur, men annars är jag inte rädd för någonting, säger hon till SVT Sport.

ARTIKELN HANDLAR OM