Är det ett guldhån Carl Bildt?

SPORTBLADET

I princip hela Sverige stannade upp vid en av tidernas mest dramatiska skidsprintfinaler.

Men inte Sveriges utrikesminister, Carl Bildt.

Han nöjer sig med en minst sagt märklig tweet.

Emil Jönsson gav upp, Marcus Hellner kraschade, Teodor Peterson tog silver och Emil Jönsson kom tillbaka igen och tog ett brons i ett av de märkligaste och mest dramatiska skidlopp som någonsin har skådats.

Till höger och vänster har den svenska insatsen diskuterats, hyllats och ifrågasatts. Men när den svenske utrikesministern Carl Bildt, strax efter midnatt natten mot onsdag, valde att twittra om de svenska OS-framgångarna valde han bort den normala formella hyllningen till de svenska skidmedaljörerna.

"Fick någon guld?"

Han kallade inte ens skidmedaljörerna vid namn utan passade i stället på att formulera en tweet som skulle kunna tolkas som ett hån mot den svenska OS-truppens guldtorka så här långt in i mästerskapet.

– Läser ett TT-telegram om att Sverige fick ett silver och någon annan fick ett brons. Lysande. Gratulerar. Fick någon guld?, skriver han. 

Att Carl Bildt är ointresserad av idrott är ingen nyhet. Inför fotbolls-VM 1994, då han var statsminister, tippade han 6-3 till Sverige i premiären mot Kamerun. Fyra år senare tippade han Sverige som vinnare av fotbolls-VM i Frankrike, trots att landslaget inte ens kvalat till turneringen.

ARTIKELN HANDLAR OM