Alfredsson: ”Har ett bra vapen”

Här gnuggar Tre Kronor på powerplay: Har bra vapen

Foto: Foto: STEFAN MATTSSON
STJÄRNFEMMAN Tre Kronor tränade mycket powerplay under gårdagens sista träning inför kvällens OS-premiär mot Tjeckien. Observera att det finns två högerskyttar i den första PP-uppställningen: Erik Karlsson och Daniel Alfredsson.
SPORTBLADET

SOTJI. Tre Kronor gnuggade powerplay på sista träningen inför OS-premiären.

Och man har satt ihop en drömfemma med Zetterberg, Erik Karlsson, Alfredsson, Steen och Landeskog.

– Vi har ett bra vapen med två högerskyttar, säger Daniel Alfredsson och ler.

Stora delar av Tre Kronors träning i Bolshoy Ice Dome ägnades åt powerplay, fem mot fyra och fem mot tre.

Spelformen är viktig. Mycket viktig.

Ofta helt matchavgörande.

Tre Kronor har valt att använda sin förstakedja som startande enhet i numerärt överläge och sedan har man toppat med högerskytten Daniel Alfredsson och backen Erik Karlsson.

Två högerskyttar

Karlsson och Alfredsson ska spela ihop så länge de orkar under det numerära överläget.

– De flesta lag spelar ganska lika i powerplay. Man har en framför mål och sedan är det direktskott. Zetterberg och Steen har ganska lika tänk när de spelar powerplay. Sedan gäller det att vi skjuter mycket och tar andrapuckarna och det gör killarna i vårt powerplay, säger Alfredsson, som hyllar Tre Kronors vapen med två högerskyttar i samma powerplay.

– Det gör att Zetterberg får flera möjligheter från kanten där han styr. Antingen kan jag direktskjuta eller så kan han spela Karlsson. Det kan bli intressant, säger veteranen.

Beroende på matchbilden kommer Zetterbergs enhet starta i powerplay. Annars får Sedin, Bäckström och Loui Eriksson chansen. Även där är tanken att spelfördelaren – Bäckström – ska mata fram Karlsson och Alfredsson till direktskott.

ARTIKELN HANDLAR OM