”Benen slutar bara fungera”

”Mest okände i OS-truppen” om mardrömsträningen

Foto: BILDBYRÅN
David Andersson softar på sitt hotellrum i OS-byn.
SPORTBLADET

SOTJI. Han är OS-truppens kanske största doldis.

Sportbladet tog ett snack med David Andersson om mardrömstiden, Vladimir Putin och att köra tills man svimmar.

– Den svåra biten är att ens överleva säger skridskoåkaren.

David Andersson.

”En 19-årig i den mest okända sporten, jag tror nästan garanterat att jag är mest okänd i den svenska OS-truppen". Orden kommer från David Andersson själv.

Ändå skapade den 19-årige skridskoåkaren från Trollhättan rubriker innan han ens hunnit tävla i OS efter att hälsat på Vladimir Putin.

– Jag vet inte varför det blev rubriker för det. Det blir ju självklart stort när det varit så mycket om Putin och Ryssland. Om det var bra eller dålig uppmärksamhet vet jag inte, säger Andersson.

Vad sa han?

– Jag kan inte min ryska. Men hans handslag var fast i alla fall, det är det jag kan läsa av.

”Hur kul är det egentligen?"

Andersson började med skridskoåkning för att bli bättre på bandy. I stället blev han bäst – på skridskor. Men att han skulle ta sig till OS trodde han inte för bara ett halvår sedan. 19-åringen tappade tre månaders träning på grund av luftrörssjukdomen twar och var nära att lägga ner.

– Det var ett tag när man tänkte: "Vad fan, ska jag verkligen göra det här? Hur kul är det egentligen?", men när jag blev frisk igen förstod jag inte varför jag tänkte så. Men det var jäkligt tufft, säger Andersson.

”Blackout”

Han tog sig dock tillbaka och kvalificerade sig för OS i Sotji – kanske tack vare den hårda träningen. Tränaren Mattias Hadders berättar att Andersson ibland tagit ut sig så hårt att han svimmat.

– Då har man en sådan bra dag. När du ligger på en puls på 190-195 och så ligger du sista två minuterna och bara trycker på då kan det vara lite mer blackout än svimning, man kan inte göra något, säger Andersson.

Och efter loppen är det inte mycket bättre. 19-åringen har problem med ansträngningsastma vilket har gjort att han nästan kräkts varje gång han kommer i mål.

– Det är inte riktigt lila illa nu. Men det blev någon sjukdomscocktail med twaret och astmabesvären så det blev allt från näsan till halsen till huvudet till hela kroppen egentligen, säger han och fortsätter:

– Efter ett lyckat lopp mår man väl inte så jäkla bra. Det handlar mycket om att du måste vara mentalt förberedd inför sista varvet, det är den svåra biten, att ens överleva.

”Benen slutar fungera”

Kan man beskriva känslan?

– Jag har försökt, men det går inte. Jag har tränat och tävlat i olika idrotter, men det finns inget att jämföra med. Du kommer till ett stadie där du till slut har så ont i benen att de bara slutar fungera. Det gör fruktansvärt ont och det tar väl 30 minuter innan man kan gå riktigt. Men det är värt det, avslutar Andersson.

FOTNOT: 1 000 m skridsko sänds kl 15.00 i TV3.

ARTIKELN HANDLAR OM