”Johan Olsson har medaljchans”

Smärtor för VM-hjälten – men Hellner tror Olsson

SPORTBLADET

SOTJI. Han har inte tävlat på två månader, men är ändå guldfavorit i nästa lopp

I morse berättade Johan Olsson om ovissheten inför 15 km klassiskt i övermorgon.

– Nu måste få igång kroppen och få den att fatta att det ska köras hårt, säger han.

Foto: PONTUS ORRE
Johan Olsson.

Johan Olssons, 33, vinter har varit förfärlig. Inför säsongen spekulerade många, däribland Petter Northug, om Åsarnaåkaren kunde vinna flera individuella OS-guld.

Sedan kom virusen, förkylningen och skadorna.

Tidigt på morgonen mötte Johan Olsson pressen för första gången sedan han kom till Sotji. En diagnos var enkel att ställa, den andra knepigare.

– Jag är lite morgontrött, men formmässigt är det rätt svårt att säga. Jag har varit isolerad från att få några indikationer på hur jag ligger till, sedan jag tävlade i Davos (i mitten av december), säger han och utvecklar sina förväntningar inför fredagens 15 kilometer klassiskt med individuell start.

– Hade jag haft många tävlingar i kroppen visste jag var jag står, om jag kan förvänta mig en sextonde- eller en förstaplats.

Smärtor efteråt

Olsson har gjort två ordentliga fartpass i Sotji. Han gillar föret och tycker att det går relativt smärtfritt i spåren, men efteråt är det värre.

– Själva lungan är över nu. Det har läkt ut. Det är mer muskel och bindväv och benhinnor och lite nervpåverkan. Men under ansträngningen under de två senaste intensiva passen har det varit bra. Sedan får jag ont efteråt.

Hellner: Olsson har medaljchans

Olsson tror inte att han kommer plågas extra mycket under loppet eftersom han vet hur fokuserad han brukar vara på själva skidåkningen under tävling. Han vill inte tippa sina chanser, därför frågar Sportbladet Marcus Hellner som tränar nära Johan:

Har Johan medaljchans?

– Ja.

Guldchans?

– … det är alltid svårt att tippa saker. Alla är starka och har bevisat att de har bra form. Det är relativt öppet, tycker jag.

FAKTA

Svenska truppen till fredagens 15 km klassiskt

Johan Olsson, Marcus Hellner, Lars Nelson och Daniel Richardsson.

Haag, Charlotte Kalla, Emma Wikén och Sara Lindborg.

ARTIKELN HANDLAR OM