Bergström: Vill inget hellre än att Northug hittar formen

”Det är inte den riktige Petter vi har slagit”

SPORTBLADET

Sotji. Något speciellt ska ha hänt för att norsk tv ska intervjua mig om Norge.

Något anmärkningsvärt ska ha hänt för att de närmast ska tigga om förolämpningar och stöddiga kommentarer.

Något extraordinärt har hänt.

Sportbladets Kristoffer Bergström.

Nyss stod jag i solen i OS-byn. TV2:s reporterräv Ernst Lersveen vevade mikrofonen mellan min och Expressens Tomas Petterssons mun.

– Vad tycker ni?

– Känns det härligt?

– Hur glada är ni?

Det låter som snälla frågor, men är dolda upplägg som ska smashas tillbaka. Och vilka var vi att göra Ernst besvikna?

– Det känns inget vidare när Petter just har petats. Varje lopp med honom i är en fest, sa Tomas.

– Det är inte nu vi jublar. Det gjorde vi isåfall på skiathlonen och sprinten när Petter var usel, sa jag.

Bara frågor om den femte...

Jag sitter i ett pressrum som den senaste halvtimmen har bubblat och vibrerat och knapprat av tangentbordstryck. Fyra aktiva åkare är här, alla är de medaljkandidater på fredagens 15 kilometer klassiskt, men de får mest frågor om den femte, han som är för dålig för att få ställa upp.

Petter Northug platsar inte. Han är petad. Vad än landslagschefen Trond Nystad hittar på om "gemensamt beslut" är sanningen att Petter i går sa sig vilja åka och i dag inte är uttagen.

Vad jag tycker?

Härligt? Glad?

Det bästa som hänt skidåkningen

Jag tycker att Petter Northug är det bästa som hänt skidåkning på 2000-talet, just för att jag avskyr när vi förlorar mot honom och älskar se honom besviken i ett målområde. Men här kommer paradoxen som gör att jag egentligen inte står för kommentaren jag hasplade ur mig i norsk tv:

Det måste vara den riktiga Petter vi slår. Tjuren som eldas igång av vitgulblå dräkter, av Calle Hafvarsson, av Gunde Svan. Han med den svarta blicken och modern tids häftigaste tempoexplosioner.

På de två herrlopp som hittills gått under OS har sju av åtta svenska deltagare slagit en annan sorts Petter. Vi har besegrat en kille i mängden som störts av sjukdomar på försäsongen. Han råkar bara bära en skidkungs ansikte.

Jag knapprar också. Huvudet snurrar. Jag fruktar att Petter hittar tillbaka i form till stafetten, och jag vill inget hellre än att han gör det. Jag vill se svenska åkare slå honom, men jag vill inte se honom dålig. Jag vill se den där svartögde tjuren stå och deppa i målområdet på söndag.

ARTIKELN HANDLAR OM