Dåligt gruppspel = guld för Tre Kronor

Men Tre Kronor siktar på att vinna alla matcher: ”Kommer köra stenhårt”

SPORTBLADET

SOTJI. Två OS-guld efter två usla gruppspel 1994 och 2006.

Och veteranen Daniel Alfredsson har redan varit med om fyra OS, där ett dåligt gruppspel gav guld och tre succéer slutade med chockförluster redan i kvarten.

– Men hellre ett guld än fyra silver, säger han.

Så har också den svenska OS-historien sett ut sedan det första historiska OS-guldet 1994.

Allt eller inget.

Raden från OS 1994 är 1-5-5-1-5. Två OS-guld efter mindre lyckade gruppspel och tre kvartsfinalförluster efter succéstarter i turneringarna.

Men det är inget som Tre Kronor siktar på att kopiera i Sotji.

”Bäst om vi vinner alla matcher”

Det kommer inte att bli någon gammaldags sossehockey.

– Nej, jag kommer att köra stenhårt på de spelare som är vana att spela mycket redan från start. Det bästa är ju om vi vinner alla matcher, säger förbundskapten Pär Mårts.

Han var själv med som assisterande förbundskapten i Lillehammer 1994, då svenskarna tappade poäng mot nykomlingen Slovakien i gruppspelet, förlorade mot blivande finalmotståndaren Kanada och bara blev trea i gruppen.

Det var ett ifrågasatt landslag som sedan växte och gick hela vägen.

Men det är ingen koncept Pär Mårts drömmer om att upprepa.

– Nej, vi kommer att sikta på att ta en match i taget och vinna varje gång. Det är utgångspunkten. Men sedan vet man ju aldrig vad som händer längs vägen. Det är olika i varje turnering, men förlorar vi någon match får vi ta det därifrån.

Inga anklagelser om läggmatcher den här gången, alltså, som i OS i Turin?

– Nej, absolut inte. Vi är här för att vinna alla matcher.

Det är självklart slumpen som gjort att det gått som det gjort historiskt sett.

Men det har blivit ett irriterande mönster som gått igen.

– Men jag vinner hellre alla matcher. Och blir det inte så får vi göra något positivt av det också och ta den krångligare vägen, säger Mårts.

Gör femte OS:et

Veteranen Daniel Alfredsson gör sitt femte OS och har tidigare varit med om både himmel och helvete. Ett guld och tre kvartsfinalförluster.

– Men jag tror inte det finns något samband. Visst ligger det någonting i det när man tittar tillbaka, men det är inget man tänker på som spelare. För oss är det självklart att vinna varje match. Det handlar om att ta sig till en kvartsfinal. Det är då det börjar.

ARTIKELN HANDLAR OM