Hotet mot Sveriges NHL-stjärnor

Tidsomställningen stör: ”Tar sömntabletter”

SPORTBLADET

SOTJI. Tre Kronor har en kamp mot Tjeckien i kväll – och mot klockan.

Tidsomställningen är krävande för spelarna.

– Det är speciellt att vända dygnet som vi gjort. Jag tar insomningstabletter för att kunna somna om på nätterna, säger backen Henrik Tallinder.

Foto: TT
Henrik Tallinder.

NHL-spelarna flög långt för att komma till OS och det innebar också en rejäl tidsskillnad. Mellan nio till elva timmar för spelarna beroende på var i Nordamerika de bor.

Kvällens motståndare Tjeckien har sju spelare som normalt håller till i Europa. I det svenska laget är det bara Jimmie Ericsson som inte brottas med en jobbig omställning av dygnet. Och hos Tre Kronors kommande motståndare i gruppspelet, Schweiz och Lettland, tillhör majoriteten av spelarna europeiska klubblag.

– Jag är trött, det är bara att erkänna. Värsta dippen har man mitt på dagen. Men det gäller att ta det steg för steg och rätta till dygnet, säger Henrik Tallinder.

Svåra omställningen

Spelarna har dessutom rest åt det många tycker är det ”svåra hållet”, från väst till öst. Det betyder att de ska lägga sig när det är förmiddag i Nordamerika.

– Jag var rätt trött efter träningen i går (i måndags) men natten var bra. Jag vaknade rätt tidigt, vid 5-tiden, och var vaken någon timme där, sedan somnade jag om igen. Så det var rätt skönt, säger Nicklas Bäckström.

”Har inget emot det”

För att ge laget så bra förutsättningar som möjligt får de insomningstabletter av läkaren Björn Waldebäck, antingen ambien eller stilnoct.

– Jag använder det. Jag gör det för att kunna somna om när man vaknat på natten. Jag har inget emot insomningstabletter, bara man inte tar dem under för lång tid, säger Tallinder.

I kväll startar OS, 18.00.

Någon sovmorgon har Tre Kronor inte råd att ta.

FAKTA

Så får Tre Kronor spelarna fräscha:

Goda rutiner. Spelarna går upp i tid och mattiderna är noga kontrollerade.

Råd till spelarna. Waldebäck kan agera bollplank till spelarna om de vill ha råd hur man får en god sömn. Han kan även bistå med tabeller, insomningstabletter.

Sen träning i måndags. Tre Kronor flyttade träningen i måndags för att spelarna skulle tvinga sig att vara vakna längre.

ARTIKELN HANDLAR OM