Jönsson vädjar – för Northug skull

Men silverhjälten tror inte på Northug: ”Har inte imponerat”

SPORTBLADET

SOTJI. Här kommer en vädjan från Sveriges bronshjälte Emil Jönsson:

– Var lite snälla med Petter.., säger han.

Samtidigt tror silvermedaljören Teodor Peterson att Norges stjärna petas även i teamsprinten.

Onsdagens stora snackis inom längdsporten var petningen av Petter Northug. Norrmannen får inte åka 15 km klassisk stil, han ska vila inför teamsprint, stafett och femmil.

Om det blir en teamsprint.

Silvermedaljören Teodor Peterson är högst osäker.

– Jag vet inte. Jag skulle inte tro det. Som det såg ut i går har Norge andra som är bättre och det är väl därför Norge i sådana fall byter. Han har inte imponerat. Sedan kan det hända mycket på en vecka. Han har inlett sämre förut och varit mästerskapskung ändå så han kan nog börja röra sig. Man ska inte räkna bort honom, säger Peterson.

”Unnar Petter att få åka”

Emil Jönsson knäckte Petter Northug i både kvartsfinalen och semifinalen.

Men han ser gärna att Norges stora stjärna kommer i form och kör vidare i OS.

– Jag unnar Petter att få åka bra, han är en stor stjärna och har presterat så bra. Jag vill verkligen lyfta fram Petter. Det är många som vill kritisera Petter, han är en sådan person som det är lätt att hylla och sen stampa på. Det är klart att han bygger upp det själv också.

Du ömmar lite för Petter?

– Jag skulle verkligen vilja beskydda Petter han förtjänar inte att bli behandlad hur dåligt som helst. Ja, jag vill hellre ha ett OS där Petter åker bra, där han tar ett guld. Han får mycket kritik och man vill för hans skull att han får åka bra.

Bra att han står över 15 km nu ändå?

– Ja, det tror jag. Det har han visat så många gånger förr, var han inte dålig första distansen i OS förra gången (jo, ). Jag önskar att alla är lite snälla mot Petter nu.

ARTIKELN HANDLAR OM