Harlaut skickar en känga till domarna

Svensken missade pallen i finalen

Besviken när han ser poängen
SPORTBLADET

Sotji/Stockholm. Henrik Harlauts 84,40 räckte inte till en pallplats när storåken avlöste varandra.

Men skulle svensken ha haft högre poäng?

– Domarna borde ha gett högre poäng. Jag gjorde två trick som ingen annan klarade, säger Harlaut.

Han charmade Sotji-OS under kvalet i skidornas slopestyle med sina lågt sittande brallor och tog sig med nöd och nöppe till final under morgonen.

Och med startnummer två i finalen under förmiddagen satte han ribban direkt. Med ett förstaåk som fick Viasats kommentator att skrika plockade han hem poängen 83,30 och har inlett jakten på medaljer.

– Henrik gör ju ett superåk. Det här är det bästa slopestyle-åket han gjort i hela sitt liv, sa Viasats expert Jesper Norén.

”Byxorna hänger långt ned”

Men storåken bland konkurrenterna avlöste varandra och när svensken jagade pallplats i sitt andraåk tappade han balansen något i sista hoppet och fick se poängen 84,40.

– Men vilken insats, och byxorna hänger långt ned, säger Viasats expert Jesper Norén.

I väntan på poängen passade Harlaut på att skicka ännu en hälsning till sin vän Tom Warnick, som dog i en heroinöverdos i november.

– Tom Warnick, my brother. One love, one family, sa svensken in i kameran.

”En domarsport”

Och när Harlaut mötte pressen efter åket skickade han en känga till domarna.

– Jag landade mitt bästa åk någonsin. Domarna borde ha gett högre poäng. Jag gjorde två trick som ingen annan klarade, jag kan inte göra mer än så, säger svensken.

Harlaut är inne på samma spår som svenske snowboardåkaren Sven Thorgren var efter att han snuvats på pallplats i helgen.
– Jag landade det bästa åket jag någonsin gjort. Sedan kan jag tycka att domarna inte gav så mycket poäng som det var värt. Men det är en domarsport och de dömer som de vill.

Vad tycker du att det var värt?

– Det är två trick som ingen annan i hela världen kan göra.

– Det skulle ha räckt till pallen. Om någon annan hade gjort samma åk hade det gjort det. Det är bara för att de vet att jag kan det.

Även landslagskompisen Jesper Tjäder tycker att bedömningen var konstig.

– Domarna har varit svinnoga med att allt ska vara perfekt, Henke drog i händer men jag tycker också att det skulle ha varit bättre. Han gör det bästa tricket någon någonsin har gjort på skidor i en slopestyletävling och ändå räcker det inte till medalj, det tycker jag är lite konstigt. Men han ska vara "stokad" för det där var helt sjukt, säger han.

Verkligheten var en annan för norrmannen Andreas Haatveeit som i stället chockades över sina höga poäng och tackade domarna.

ARTIKELN HANDLAR OM