”Han hade inga problem att ta för sig”

Schweiziske veteranen om säsongen tillsammans med svenske superstjärnan

Foto: TT
Martin Plüss.
SPORTBLADET

SOTJI. Säsongen 2007/08 gjorde Martin Plüss sin sista säsong i Frölunda.

I slutet fick en ung 17-årig back göra sina första elitseriematcher. Han hette Erik Karlsson och är nu en av världens bästa backar.

– Erik var rolig, hade bra självförtroende och en speciell dialekt, säger den schweiziska forwarden.

I morgon spelar Tre Kronor sin andra gruppspelsmatch och det är Schweiz som står för motståndet. Som vanligt är veteranforwarden Martin Plüss, 36, en del av det schweiziska landslaget. Plüss gjorde fyra säsonger i Frölunda och pratar fortfarande klockren svenska.

Hans sista säsong i Frölunda gjorde Plüss några matcher med den då 17-årige Erik Karlsson, och han minns väl hur det började.

– Första matchen han kom upp fick han lira power play direkt och fem mot tre och sånt. Han hade riktigt fina passningar över och under klubborna. Sedan fick han också avgöra den matchen med ett slagskott, jag tror det var i förlängningen, berättar Plüss.

– Det var ganska speciellt av en junior och komma upp och avgöra.

Såg talangen direkt

Märkte du redan då att det han var något extra?

– Ja, man såg talangen direkt, att han hade förmågan att se ytor och hade ett bra skott och fina passningar och var skridskostark. Offensivt såg man att det fanns mycket. Sedan vet man aldrig var det tar vägen. Det finns många som har mycket när de är 17 år men inte tar nästa steg.

”Menar inget negativt....”

Vad minns du av honom som person?

– Erik var rolig, hade bra självförtroende och en speciell dialekt.

Hur märktes det att han hade bra självförtroende?

– Både hur han spelade och hur han pratade, och då menar jag inget negativt. Han hade inga problem att ta för sig vare sig på eller utanför isen.

Vad tänker du när du ser honom spela nu?

– Jag vet inte, för jag har ärligt talat inte sett honom spela speciellt mycket. Jag hörde att han gjorde mål i går men jag såg inte den matchen eftersom vi hade match själva.

ARTIKELN HANDLAR OM