Putins favorit bröt precis före start

SPORTBLADET

Han skulle precis åka sitt kortprogram.

Då bröt Vladimir Putins, och Rysslands kanske allra största stjärna, Jevgenij Plusjenko herrarnas konståkningstävling.

– Väldigt, väldigt tråkigt, säger Viasats Filip Stiller.

Foto: AP

När Vladimir Putin och den ryska olympiska kommitten sökte OS var konståkningsstjärnan Jevgenij Plusjenko det stora affischnamnet.

Trots det såg det inför tävlingarna ut som att den olympiske mästaren och flerfaldige världsmästaren skulle petas från tävlingarna till förmån för supertalangen Maxim Kovtun.

Men en uttagning bakom stängda dörrar gjorde att Vladimir Putins favorit ändå fick en plats.

Han var med och tog guld i den nyinstiftade lagtävlingen, men någon individuell guldmedalj blir det inte. Precis när hans namn ropats upp för det korta programmet kom chockbeskedet – en skada tvingar Plusjenko att lämna återbud.

"I så fall Paralympics"

Superstjärnan har haft återkommande problem med ryggen under de senaste åren och på uppvärmningsbilderna såg man hur han hade svåra smärtor i alla landningar. Efter en kort konversation med tränaren Alexej Misjin tog Plustjenko sedan beslutet att åka till den svenska domaren Mona Jonsson för att berätta att han inte kan fullfölja tävlingen.

Det här beslutet innebär att Jevgenij Plustjenkos tävlingskarriär är över.

Hans tränare Alexej Misjin vädjade till pressen att de inte skulle vara för negativa.

– Det här är första gången på 20 år där han inte är framgångsrik, säger Misjin och skämtar lakoniskt om Plustjenkos möjlighet till fler OS-starter.

– Inte något OS, i så fall Paralympics...

ARTIKELN HANDLAR OM