Gjorde succé – vill träffa Putin

Majorov är imponerad över OS och vill inte rikta kritik mot spelen

SPORTBLADET

SOTJI. Kritiken mot Putin, spelen och Ryssland har varit stor inför och under OS.
Många menar att Ryssland inte ens skulle fått arrangera ett OS.
Men svenske konståkaren Alexander Majorov håller inte alls med.
– Jag är otroligt imponerad, säger han.

Foto: SCANPIX
Alexander Majorov.

Antigay-lagarna, behandlingen av byggarbetarna, mänskliga rättigheterna, prislappen på 300 miljarder kronor, personkulten kring Putin…
Kritiken mot Ryssland har varit massiv i samband med OS i Sotji.
Alexander Majorov är Sveriges representant i herrarnas konståkning. Han är född i St Petersburg och flyttade till Sverige med sina föräldrar redan när han var några månader gammal.
– Men så här länge som jag är här nu under OS har jag inte varit i Ryssland sedan jag var 13-14 år, säger 22-åringen som siktar på en topp-tio-placering i Sotji.
Han talar ryska hemma med sina föräldrar, pappa Alexander och mamma Irina (som båda tränar sonen), men känner sig definitivt ”helsvensk”.
– Men jag kan ryska språket och deras traditioner, säger Majorov.

Hyllar Putin

Han gjorde succé i kvällens OS-debut, slog nytt personligt rekord (83,81) och den ryska publiken skanderade ”Kom hem!”.

Inför tävlingarna talade Sportbladet med Majorov just om Ryssland, Putin och OS.

Vad tycker du om Putin?
– En mäktig person. Jag vill gärna ta en bild under OS med svenske kungen, Malkin, Ovetjkin och Putin. Det är min topplista, säger Majorov.
– Det är inget politiskt över det men det är en sådan person som lyser och det är inte många som får den chansen, säger Majorov om Putin.
– Det skulle ha varit roligt att ha ett minne av att träffat någon så känd. Kungen samma sak, vem vill inte ha en bild av kungen? Men politik är inte min grej.
Det har varit mycket kritik mot att spelen hålls i Ryssland?
– Jag märker inte av något här.
Men det här med byggarbetarna som inte fått betalt?
– Jag fokuserar på min grej och har hört det på nyheterna bara. Men det jag inte har sett med mina ögon vägrar jag att tro på. Jag måste se det själv innan jag kan uttala mig. Det gäller allting.
Antigay-lagarna?
– Samma sak, jag har ingen aning.
 Men du har väl läst om hur det ligger till?
– Jag har läst om det, ja. Men jag är här och märker inte av några problem om det. Jag har inte hört talas om det i OS-byn. Det kan vara jobbigt för de som är homosexuella och verkligen känner det där. Men jag tror absolut inte att de kan känna det här. Det är bara en lag. Det finns många lagar som man inte ens märker av. Allt är öppet här.
Många menar att Ryssland inte borde få arrangera OS.

Rätt att spelen ska gå här

Tycker du att det är rätt att OS går här i Ryssland?
– Varför inte? Var skulle det annars gå?!
Jag tänker på kritiken mot mänskliga rättigheter?
– Om man ser vilket arbete de gjort för att alla ska känna sig välkomna så är det helt rätt att spelen går här. Jag tror inget land kan bygga OS-komplexet bättre än så här. Det är mitt första OS men jag tror ingen kan göra det bättre än så här. Allt är genomtänkt in i minsta detalj.
Ska det få kosta så mycket i arbetarnas umbäranden då?
– Om arbetarna vet jag ingenting om.
Men ska det få kosta 300 miljarder kronor?
– Det är stora summor. Det beror på vad de tjänar på det efteråt. Men jag kan säga att jag är otroligt imponerad av det jag ser här.
300 miljarder kronor skulle inte ha gått till det ryska folket i stället då?
– Det vet jag inte…det är så mycket kulturvärde att få visa upp det här. Och det här går ju också till folket. Folk får uppleva något som de aldrig tidigare gjort i sitt liv. Det är många som är här och är djupt imponerade av det de sett.
Jesper Björnlund, tränare i puckelpist, bar regnbågsfärgade hörlurar i måndags på tävlingen och hans adept, Per Spett, uttalade sig kritiskt efter finalen?
– Det har jag inte hört något om, säger Majorov.

ARTIKELN HANDLAR OM