Norrmännen klippte ärmar och ben

Försökte kontra den gassande solen – men misslyckades

1 av 2
Chris Jespersen.
SPORTBLADET

Sotji/Stockholm. De norska herrarna körde tunnklätt på dagens 15 kilometer klassiskt för att kontra värmen.

Men det blev ett bakslag för Norge.

– Svenskarna har haft ett supermästerskap med tre individuella medaljer. De utklassar oss, säger Martin Johnsrud Sundby.

Efter gårdagens 10 kilometer för damer beklagade sig norrmännen över värmen i Sotji. Damerna vittnade om sina livs värsta lopp.

Och solen fortsätter att stå högt i den ryska värdstaden. Värmen gjorde sig påmind i dag igen med en temperatur på 16 plusgrader.

– Jag var ute i dag och kände efter lite. Det är så pass varmt att det fullkomligt rinner svett av en i de tuffa backarna, säger Viasats expert Per Elofsson. 

”Tunt klädda”

I den stekande solen och mjuka snön gav sig så de norska herrarna i Martin Johnsrud Sundby, Chris Jespersen, Pål Golberg och Eldar Rönning ut i spåren för 15 kilometer klassiskt.

Och efter värme-bakslaget i går hade det norska landslaget vidtagit åtgärder inför dagen. De norska åkarna har bland annat klippt ärmar och ben på sina dräkter.

– Vi vidtar flera försiktighetsåtgärder. Killarna kommer att vara mycket mer tunt klädda än vanligt, sa norska landslagsläkaren Dag Lunder till Dagbladet inför loppet.

”Inte vana”

Chris Jespersen körde i både avklippta ärmar och ben. Martin Johnsrud Sundby nöjde sig med att klippa ärmarna.

– Anledningen till att det finns problem i dag är att åkarna inte är vana vid det. Vi har mätningar som visar att prestationsnivåer går ner när du blir för varm, det vill vi undvika.

Men trots försiktighetsåtgärderna blev det en misslyckad dag i spåren för Norge. Jespersen blev bäste norrman med sin sjätteplats. Bakom Jespersen återfanns Eldar Rönning på 12:e plats, Johnsrud Sundby på 13:e och Golberg på 18:e plats.

Trots de avklippta ärmarna menar Martin Johnsrud Sundby att han blev besvärad av värmen.

– Vi måste utvärdera det här. Det är jävligt märkligt att ingen presterar. Alla går dåligt. Vi måste samla killarna och gå igenom inför stafetten. Vi måste hitta något jävligt snabbt, säger Johnsrud Sundby till Sportbladet och fortsätter:

– Vi är långt ifrån favoriter. Vi är outsider till att vinna. Svenskarna har haft ett supermästerskap med tre individuella medaljer. De utklassar oss. Jag är bekymrad, vi måste hitta på något jävligt snabbt för att vara i närheten. 

Hur känns det att bli utklassade av Sverige? 

– Helt ärligt ger jag fan vem jag blir utklassad av. Så länge jag inte får fart på skidorna är jag skitbesviken. 

FAKTA

Topp-5 i herrarnas 15 kilometer klassiskt. 

1. Dario Cologna, Schweiz

2. Johan Olsson, Sverige

3. Daniel Richardsson, Sverige

4. Iivo Niskanen, Finland

5. Lukas Bauer, Tjeckien

10. Marcus Hellner, Sverige

15. Lars Nelson, Sverige

ARTIKELN HANDLAR OM