”Tävlar i sport-BH om vi kör i dag...”

Värmen hotar OS: Såg myggor

1 av 12 | Foto: AP/Jae C. Hong
Preparering av snön under den stekande solen i Rosa Khutor Extreme Park.
SPORTBLADET

Välkommen till vinter-OS, men glöm inte sololjan.

De höga temperaturen i Sotji på upp emot 15 grader hotar nu flera tävlingar.

– Kvinnorna skulle förmodligen köra i shorts och sport-BH, säger Max Cobb som är en av de ansvariga för skidskytte-tävlingarna.

”Trots blå himmel och snötäckta toppar som bakgrund ser några av tävlingsplatserna i vinter-OS ut att passa bättre för beachvolleyboll än för vintersport. Män utan tröjor som går mot skidskytte-arenan där funktionärerna bytt bort sina jackor mot t-shirts. Speciellt olycksbådande: Man kunde se myggor”.

Körde naken under dräkten

Så beskriver Ny Times situationen i Sotji under fredagen. Temperaturen har krupit över 15 grader och träningen i skicross ställdes in. Nu är också flera grenar hotade.

– Du sitter ute i t-shirts och shorts. Det här är inte vinter. Du har ingen aning om vad du ska tävla i, säger österrikiske skidskytten Christoph Sumann vars lagkamrat körde naken under tävlingsdräkten för att undvika den värsta värmen.

– Jag har aldrig varit med om ett så här varmt vinter-OS. Kvinnorna skulle förmodligen köra i shorts och sport-BH i dag, säger Max Cobb, en av de ansvariga för skidskytte-tävlingarna och som varit med på alla vinter-OS sedan 1992.

Arrangören i Sotji har ändå rustat rejält för höga temperaturer. Hela vintern har snö transporterats och tillverkats för att sedan lagras i enorma depåer inför tävlingarna. Problemet är nu inte snöbrist utan hur värmen påverkar till exempel skidspåren.

Regn hotar

Skidspåren har saltats hårt inför loppen och fredagens alpina superkombination startades igång en timme tidigare än planerat för att undvika att solen skulle skapa större svårigheter för åkarna.

Under lördagen väntas återigen temperaturer på upp emot 15 grader vid skidstadion och Rosa Khutor Extreme Park där snowboard och freestyle-tävlingarna avgörs. Även under nätterna väntas temperaturen ligga över nollan och på söndagen hotar nu väderleksrapporter för möjligheten till regn.

– Alla tävlingarna har genomförts hittills. Så om det här är ett problem kan vi nog ha fler sådana problem. Det verkar okej, säger Internationella olympiska kommitténs talesperson Mark Adams lugnande till NY Times.

ARTIKELN HANDLAR OM