Nya kedjan blev hjältar – direkt

Foto: STEFAN MATTSSON
SPORTBLADET

SOTJI. Pär Mårts satte ihop en kedja med Daniel Alfredsson, Patrik Berglund och Alexander Steen i tredje perioden mot Schweiz.
I ett enda byte.
Då blev det mål direkt. Det enda i matchen.
– Ja, det räckte, säger Mårts.

Det blev veteranen Daniel Alfredsson, 41, som avgjorde matchen i det enda byte han gjorde i den tilltänkta toppkedjan.

– Vi pratade om det i pausen mellan andra och tredje och sedan bestämde jag mig för att prova en gång. Det var i det bytet det blev mål, säger Pär Mårts.

Men varför fick de inte fortsätta?

– När vi ledde tyckte vi det var bättre att gå tillbaka till de som är vana att spela ihop.

Men den nya kedjan kan ha sått ett frö i Mårts huvud.

– Ja, vi får se. Alfredsson är en av de smartaste spelare jag sett. Men vi har inte bestämt oss för någonting inför matchen mot Lettland i morgon.

”Hade det på känn”

Men det var ingen lätt dag för Sveriges förbundskapten, denna fredag den 14:e som mer påminde om den 13:e.

Först beskedet att det var slutspelat för lagkaptenen Henrik Zetterberg. Sedan en mardrömsstart mot Schweiz, där alplandet kom ut och dominerade matchinledningen totalt.

– Ja, angående Zäta så hade jag väl lite på känn vad som var på väg att hända. När jag träffade honom i går tänkte jag att hur sjutton ska han kunna spela något mer i den här turneringen. Men vår läkare Björn Waldebäck sa att vi skulle avvakta natten. Det händer tydligen att den här typen av skador kan lägga sig. Men det gjorde den inte.

– Och i själva matchen lät vi Schweiz skölja över oss de första tio, tolv minuter. Men Henrik Lundqvist var lysande när vi behövde honom.

”Knyter näven...”

Vad betyder det att han är borta?

– Ja, vi har inte bara tappat honom utan tre tunga namn. Men samtidigt tycker jag det känns spännande samtidigt. Jag vet inte om jag är knäpp, men jag tror vi knyter näven i byxfickan lite mer. Och vi är fortfarande tillräckligt bra för att kunna störa alla i den här turneringen.

Hur det än blir med ändringar i kedjorna så kommer Patrik Berglund att fortsätta på den plats som Zäta lämnade efter sig.

– Ja, jag tror han kan vara lite av en härförare då han spelar med några toppspelare. Det visade att han kan vara i VM i Slovakien 2011. Det känns som han är redo för det här steget.

ARTIKELN HANDLAR OM